Quin és l’afrodisíac ideal per a tu?

Des de temps immemorials, a alguns aliments se’ls ha atribuït la qualitat de ser afrodisíacs, però què n’hi ha de cert que hi hagi alguns amb la capacitat de despertar o millorar el desig sexual? Amb el suport d’una especialista en sexologia i una sommelier dedicada al sector dels productes gourmet, esbrinem tots els detalls que hi ha al darrere dels aliments afrodisíacs més coneguts.

La paraula “afrodisíac” prové del nom de la deïtat grega de la sensualitat, la bellesa i l’amor, Afrodita. Dit això, potser no hi ha millor manera d’identificar els aliments que potencien el desig sexual, però aquests realment existeixen?

Joselyn Castaño, psicòloga i especialista en sexologia de Madrid, ens convida a entendre, primer de tot, el desig sexual com a un fenomen neurofisiològic de caràcter multifactorial, que es manifesta a partir d’estímuls que poden ser físics, emocionals i d’altres índoles, per la qual cosa no resulta gens forassenyat creure que els aliments, per la seva composició química i nutricional, puguin influir en el desenvolupament sexual de les persones, però la realitat és que no hi ha evidències científiques concloents que així ho certifiquin. Llavors per què encara es continua parlant d’aliments afrodisíacs?

El poder de la ment

“El fet de poder tenir una ‘solució immediata i tangible’ resulta més atractiu que fer un treball intern i psicològic d’autoconeixement. La creença que un aliment ens ajudarà a despertar el nostre desig sexual sempre serà millor al·licient que preguntar-nos què ens agrada, com hem viscut la sexualitat o com ens autopercebem”, explica Castaño, que també alerta sobre els perills deixar-ho tot en mans de “solucions màgiques”, ja que això pot derivar en la frustració.

“Els aliments afrodisíacs causen un efecte placebo”, apunta la sexòloga, però matisa que justament el fet de creure-hi és un punt crucial que incrementa la confiança de les persones que els consumeixen. Així, doncs, les experiències prèvies –plaents o no– amb determinats aliments guiaran la resposta a aquests estímuls. A títol d’exemple, una persona amb experiències positives amb la xocolata serà més propensa a tenir sensacions agradables amb aquest producte. “Si bé els aliments tenen components que activen funcions fisiològiques i neuronals, el significat que donem a aquests aliments és el que defineix la intensitat del desig sexual que sentim quan els consumim”, subratlla l’especialista.

Sabors per mimar els sentits

Malgrat que els seus efectes directes com a elevadors del desig sexual no estan comprovats de forma unànime per la ciència, els aliments afrodisíacs no deixen de ser un autèntic delit per al paladar. Amalia Marquet, sommelier i propietària de Marquet Gourmeterie, ens guia per una exquisida selecció de productes amb els quals tu i la teva parella podeu gaudir al màxim d’aquest Sant Valentí:

  • Xocolata, autèntica delícia

La xocolata amb un alt percentatge de cacau conté feniletilamina, una substància que intervé en la segregació d’endorfines, relacionades amb la sensació de benestar i de calma. La xocolata també conté dopamina, neurotransmissor associat al plaer i la felicitat. Les tauletes de xocolata Arcango Grand Noir i Noir Infini, de Cluizel, tenen una concentració de cacau 85% i 99%, respectivament, que et conviden a descobrir les aromes i sabors més intensos i purs. Cal dir que, entre els ingredients de la Noir Infini, hi ha un petit percentatge de gingebre, canyella i beina de vainilla de Bourbon, també identificats com a aliments afrodisíacs.

la xocolata com a afrodisíac
  • El poder de les ostres

Les ostres de Gillardeau són mundialment famoses per la seva excel·lència i, justament en aquesta època, ens trobem a l’apogeu de la temporada d’aquest producte gourmet tan ben valorat. Per la seva càrrega de zinc, les ostres actuen com a agent d’equilibri de determinades hormones com ara la testosterona, que té un impacte sobre el desig sexual.

  • La dolçor de la mel

Un altre aliment considerat com a afrodisíac és la mel, que també conté feniletilamina i zinc. A Marquet Gourmeterie, hi podràs trobar les mels d’alta muntanya d’Autèntic, elaborades a 1.800 metres d’altitud amb nèctars de xicoia, mil flors i d’abarset. A banda de ser un producte deliciós, la mel és coneguda per les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants.

La dolçor de la mel

  • Una copa… o dos!

Es coneix que el vi negre té propietats vasodilatadores i que, el seu consum en quantitats moderades, afavoreix l’increment del flux sanguini i la relaxació muscular. Aquesta combinació d’efectes, sumada a la desinhibició que causa l’alcohol, fan que aquest producte sigui un dels afrodisíacs per excel·lència, però cal tenir cautela i mesura, ja que un alt consum pot provocar justament que qualsevol espurna de desig sexual s’acabi dissipant. De vins, Marquet Gourmeterie en té un màster, ja que compta amb més de 2.000 referències diferents. Aquest Sant Valentí no deixis de provar l’exquisit Casa Castillo Monastrell 2020, de la D.O. Jumilla, de l’altiplà de Múrcia. Si a tu i a la teva parella us apassionen els sabors afruitats i lleugers, el Laurent Combier Rouge, de la D.O. Crozes-Hermitage francesa, és el vi ideal per gaudir d’una vetllada memorable.

vi negre