Sapori d’Italia, la cucina più autentica

Fa dos anys que el restaurant Sapori d’Italia va obrir les seves portes, amb un concepte gastronòmic com n’hi ha pocs al Principat d’Andorra. De cuina italiana tradicional però també inventiva, de la que veritablement et transporten a localitats com ara Sicília o Torino, aquest ristorante pizzeria ha estat una aposta capaç de captivar els paladars de tota mena de comensals.

Fotos: César De Pablos

Poques vegades trobem un nom que representi tan acuradament la filosofia d’una marca o com ho fa el nom “Sapori d’Italia”, que, traduït de l’italià, significa “sabors d’Itàlia”. I és que aquest restaurant de la capital és, precisament, un establiment que enalteix els sabors, tècniques i textures d’aquell país del mediterrani, amb la fina habilitat culinària del xef Marco Castiglione, qui compta amb un equip dinàmic i molt professional on, tant els treballadors com el seu soci, Josep Dabad, tenen una mitjana d’edat de tan sols 30 anys.

Provinent d’una família molt vinculada al món de la restauració, un jove Marco s’hi va endinsar de mica en mica en aquest apassionant món. Es va formar professionalment a la ciutat de Torí, a Piemont, on forma part de l’associació de xefs de la regió i de la Federació Italiana de Cuiners (FIC); també ha treballat al costat de xefs de renom i reconeixement internacional, com ara Ferran Adrià. Al costat de la seva família, al grup Dolce Vita de la Costa Brava, va assolir diferents premis i guardons, entre els quals destaquen el Premio Internazionale allà Migliore Qualità, atorgat per l’Associació Italiana de Pizzeries; tres premis de qualitat al Campionat d’Espanya de 2002, i el primer premi mundial en la categoria “qualitat”, amb una pizza campiona del món que es troba actualment a la carta.

Una vegada a Andorra, el xef Castiglione admetia que sentia una mica de por i expectativa davant la reacció del públic local envers l’estil gastronòmic que l’apassiona, però, al final, la gent va saber respondre positivament perquè “cuinem amb el cor i sempre tractem de portar l’esperit italià, tot el que sigui possible, i ser reals i transparents amb el client, sense enganyar-lo de cap manera”. Tant és així, que Sapori d’Italia és un dels restaurants preferits per jugadors del MoraBanc Andorra o de pilots de la mida d’Albert Arenas, de Moto3; Randy de Puniet, de MotoE, i Dani Sordo, estrella dels ral·lis.

De la mà del xef Marco Castiglione, descobrirem què fa especial a Sapori d’Italia.

Itàlia és un país gran, amb regions ben diverses i cultures realment marcades, la qual cosa també afecta la gastronomia. Quina regió predomina més a Sapori d’Italia?

Jo soc originari de Sicília, llavors intento aportar molts sabors i tècniques de la cuina siciliana. Al final, tota Itàlia està connectada però, certament, cada regió aporta el seu toc. En aquest sentit, intento conjugar els meus orígens sicilians i aportar una mica de cada regió. Hi ha plats molt específics de cada regió que no podem fer al restaurant, perquè a vegades a la gent li fa por provar-los, malgrat que, quan ho fan, diuen “ostres, sí que està bo!”. És per això que nosaltres ajustem la nostra carta en funció del que veritablement li agrada al nostre client, considerant els sabors de tota Itàlia i no d’una regió específica.

Quin és, doncs, el plat més demanat pels comensals?

El plat més exitós, com a entrant, és el provolone amb perfum de romaní i mel, al qual afegim una massa casolana de pizza fregida que al client realment li agrada. De segon, tenim la pasta de xampinyons i tòfona importada d’Alba, que està molt bé acceptada i la gent aprecia molt.

I pel que fa a les postres?

La tradició pastissera italiana és de les millors del món i, quant a les postres, l’aliment per excel·lència és el tiramisú. També tenim la panna cotta, que és una opció amb molta sortida però que la gent associa amb un flam, llavors els clients prefereixen un tiramisú del qual podem dir “ostres, he provat un veritable tiramisú italià” (riu).

Essent un restaurant italià, el més molt important és poder fer bones pizzes…

A Sapori d’Itàlia, hi destaquen les pizzes d’autor, com ara la tartufata, que es fa amb salsa trufada i funghi porcini, i la de foie, feta amb ruca, foie gras i una crema de gerds que apliquem a sobre de la pizza. Després tenim les pizzes tradicionals, que són molt bones i la gent demana amb freqüència, però les d’autor són les que realment agraden més.

Com a establiment, Sapori d’Italia resulta acollidor, amb un ambient agradable i un servei impecable. Des del teu lloc com a xef, com ho perceps?

Sapori d’Italia és un restaurant simple on tenim una cuina sincera i acollidora. Si bé és un restaurant petit, on poden entrar uns 70 comensals, el client pot experimentar la veritable cuina italiana i quedar molt satisfet. Es percep com un local realment acollidor. Pel que fa al servei al client, sempre busquem l’excel·lència i, malgrat que a vegades no és possible, intento que els meus nois estiguin tan formats com sigui possible perquè puguin resoldre els dubtes dels clients i trobar la millor solució. Com que la cuina és oberta, a vegades atenc personalment els comensals i els aclareixo tota mena de dubtes. Ja hem fidelitzat una bona clientela, la majoria del país. També tenim la sort de tenir clients fixes de renom, com el cantant Josep Carreras, els motoristes Jorge Martín i Albert Arenas, i el pilot de cotxes Dani Sordo. En el futur, tenim pensat expandir el negoci però, degut a la Covid-19, hem hagut de parar els projectes.