La tardor, època de tradicions i bona gastronomia

Setembre significa el final de l’estiu i l’inici de la tardor, exactament el dia 23, que enguany cau en dimecres. I aquesta època es caracteritza, precisament, per l’arribada del fred, la caiguda de les fulles dels arbres, les castanyes, els panellets, els moniatos, el moscatell, però també per l’arribada dels bolets més preuats.

La Castanyada i Tot Sants són dues festivitats populars que es remunten a la cultura Celta, que eren originàriament paganes, tot i que a partir del s. IX, i sota la influència cristiana, es van convertir en una festa per a celebrar el dia dels difunts, atorgant d’aquesta manera un sentit a la resurrecció de Crist. Les llegendes diuen que, antigament, els campaners feien repicar les campanes de les esglésies durant tota la nit, fent torns entre ells, i era durant aquests descansos, i per culpa del fred, que menjaven castanyes i bevien moscatell per escalfar-se. Mentre això passava, la resta es concentrava a les places, també per menjar-les.

Actualment, el dia 31 d’octubre se celebra en família o amics, menjant castanyes, moniatos i panellets, i sense que hi falti el moscatell, mentre que l’endemà, dia 1 de novembre, s’aprofita per recordar als estimats difunts, i és tradició visitar els cementiris per deixar-hi flors, ja que és un dia festiu.

A més a més, i com és ben sabut, durant aquesta festivitat no pot faltar la figura de la Castanyera, una senyora vestida amb faldilla llarga i un fulard sobre el cap, torrant castanyes amb una estufa i embolicant-les amb paper de diari, mentre canta la seva cançó: “Quan ve el temps de collir castanyes, la castanyera, la castanyera, ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat…”.

Darrerament, però, hi ha una altra festivitat que es comença a celebrar el mateix dia de la Castanyada: Halloween, la festa de la por, de les disfresses i de les carbasses, una tradició típica d’Els Estats Units. Perdurarà només una d’aquestes dues festivitats o conviuran plegades?