L’univers de les begudes vegetals

El consum de begudes vegetals a la societat ha anat en augment en els últims anys. Els supermercats ho saben i ja presenten una àmplia oferta que ens obre un ventall tan ampli de possibilitats que ens porta, com sempre, a dubtar.En la majoria de les ocasions, el consum d’aquestes begudes vegetals es deu a intoleràncies, encara que també hi ha un cert aspecte social.

Per saber si una beguda vegetal és bona o no, el primer que has de preguntar és quin tipus de nutrients vols aconseguir amb el seu consum i si, realment, són beneficioses per a la teva salut.

Per començar fixa’t en la composició, la qual és diferent en les diferents begudes vegetals. Tenint en compte els seus ingredients, tria preferentment les que tinguin com a mínim un 6% de matèria primera. Tingues en compte, a més, el que suposa aquest percentatge a escala nutricional i quines són les teves necessitats diàries.

Begudes vegetals fetes a base de cereals o pseudo cereals: quinoa, civada, espelta, arròs, etc. En el seu valor nutricional ressaltaran els hidrats de carboni. Begudes vegetals fetes a base de llegums: com, per exemple, la soja que, en general, és la més habitual. Té una major quantitat de proteïnes.Begudes vegetals fetes de fruites o fruita seca: com la de coco, ametlles, nous o avellanes. Ens aportaran una major quantitat de greix bona.

Begudes vegetalsSeguim per la quantitat de sucre: mai ha de sobrepassar els 5 grams de sucres afegits. Com més baix sigui aquesta quantitat, molt millor. L’elecció més saludable és sempre que no portin o, si no, les que menys continguin. Tampoc són bona opció les begudes amb edulcorants (sobretot, aquells polialcohols que vénen identificats com sorbitol, maltitol o xilitol; poden malmetre la flora intestinal).Ingredients extra: segons les teves necessitats nutricionals, has de valorar aquests ingredients amb què aquest tipus de begudes vegetals vénen enriquides, com el calci o la vitamina D, dos dels més freqüents.Evita les begudes vegetals amb sabors, com la xocolata, la vainilla o el cafè. Solen tenir una major quantitat de sucre, a més d’aromes i colorants.Per tant, tenint en compte tots aquests aspectes, la millor proposta serà sempre la compra de begudes vegetals sense ingredients afegits o, per assegurar-te, l’elaboració d’aquestes a casa que és la millor forma d’aconseguir un aliment saludable i sostenible.