Carlos Boné, flebòleg especialitzat en tractar les venes dilatades de les mans

Professional de referència en el tractament de les varius amb endolàser, el doctor Carlos Boné, de la Clínica Dermatològica Dermandtek, és pioner en els procediments mèdics per a l’eliminació de venes dilatades o antiestètiques de les mans. La seva experiència de més de 35 anys en el tractament de patologies circulatòries, fan del Dr. Boné un metge de reconeixement mundial.

Fotos: César De Pablos
En què consisteix el tractament de les venes dilatades o antiestètiques?

El tractament que fem de les venes de les mans és purament estètic, amb la finalitat que el/la pacient llueixi unes mans més estilitzades i sense signes de l’edat. El primer pas és fer una ecografia doppler, que ens permet veure la irrigació sanguínia en les venes; això és fonamental i prioritari abans de fer qualsevol tractament, ja que, a vegades, ens trobem amb venes dilatades antiestètiques però també amb venes secundàries que ens indiquen que hi ha presència d’algun problema genètic o hereditari. Una vegada tinguem clar que la sang corre bé cap a la vena subclàvia i cap a la vena axil·lar, i que no hi ha cap problema de salut procedim amb el tractament estètic.

Quines són les venes que tracteu a les mans?

Les mans tenen dos tipus de venes que s’han de respectar; la primera és la cefàlica, que va cap al dit gros, i després tenim la vena basílica, que arriba al dit petit. És important conèixer això perquè, no podem treure totes les venes de les mans, ja que aquestes són necessàries. Tant la vena cefàlica com la basílica, paren al dors de la mà, on hi ha varies venetes ramificades o afluents que són les que fan lletges les mans, ja que es dilaten. Cal dir que les venes dorsals en les mans no són iguals en totes les persones, ja que les venes tenen una distribució diferent, i és per això que el tractament ha de ser acurat i minuciós.

Generalment, per què apareixen les venes dilatades?

Normalment, amb el pas dels anys, la pell perd elasticitat i col·lagen, fet que provoca que les venes es vegin més. A vegades també ens trobem amb noies que tenen aquesta predisposició i per tant des de ben joves  presenten unes venes molt més marcades.

Quins serien aquests procediments?

Un dels possibles tractaments consisteix en aplicar làser vascular, però moltes vegades els resultats no són els òptims, ja que l’únic que s’aconsegueix és disminuir el calibre de les venes.

L’altre tractament que s’utilitza en aquests casos és el làser de fibra òptica que consisteix en aplicar el làser de fibra òptica per dintre de les venetes, aportant calor i per tant provocant la cauterització de la vena des de l’interior. Aquest tractament és més invasiu i agressiu.

El tercer tractament, que és el que més faig pels resultats obtinguts és l’escleroteràpia. Consisteix en injectar un medicament que actua irritant les venes per dintre i, posteriorment, aquestes cicatritzen. És un procediment ràpid (20 minuts de duració), indolor i segur amb el qual la persona pot marxar a casa immediatament i continuar amb el seu ritme de vida. Només cal aplicar una pomada per alleujar la inflamació. Generalment, amb tres o quatre sessions és suficient, però això depèn de la persona.