Digues adéu al mal hàbit de menjar-te les ungles

Ets de les quals es mosseguen les ungles de manera constant i compulsiva? Si bé és un hàbit molt comú entre els nens, l’onicofàgia, nom amb el qual es coneix la mania de menjar-se les ungles, és recurrent en algunes persones adultes, tant homes com dones.

Has sentit parlar de l’onicofàgia? Segurament, pel nom tècnic no la reconeixes, però sí que podem dir que és la mania que tenen algunes persones de menjar-se les ungles, amb major freqüència la de les mans, en alguns casos fins al punt de danyar-se. Segurament saps del que estem parlant.

L’onicofàgia és una patologia de caràcter psicològic. Alguns experts coincideixen que aquest hàbit compulsiu sol desenvolupar-se durant la infància. Existeixen diverses causes que faciliten el desenvolupament d’aquest problema. D’una banda, causes externes que estan vinculades a l’ansietat i a l’estrès, i, per un altre, causes internes, que estan relacionades amb desajustos emocionals i alteracions del sistema nerviós. En la majoria dels casos, les complicacions de  l’onicofàgia són merament estètiques. No obstant això, l’onicofàgia greu pot provocar importants problemes de salut a llarg termini, tant a nivell físic com psicològic. Respecte a aquest últim, mossegar-se les ungles genera sentiment de culpa, els qui ho pateixen creuen que no poden controlar els seus impulsos i, com a conseqüència, la seva autoestima i confiança disminueix. D’aquesta manera, la culpa genera més tensió i ansietat, agreujant encara més el quadre.

Quant a les conseqüències físiques, un dels efectes secundaris és el mal creixement de les ungles, ja que s’altera l’anatomia de la cavitat unguial. A més, les ferides que es produeixen al voltant de les ungles tendeixen a infectar-se i inflamar-se, causant dolor en el dit, i augmentant les possibilitats que apareguin fongs en aquestes. D’altra banda, les dents, els llavis i les genives també es poden veure afectats per aquest mal hàbit. En el cas de les dents, perquè el tritllejo constant pot causar el desgast d’aquests. I, si les ungles estan infectades, poden provocar infeccions en les genives i els llavis quan les mans van a la boca.

Com acabar amb l’onicofàgia

– Has de ser conscient d’aquest mal hàbit i posar de la teva voluntat per a deixar de fer-ho.

– Mantingues les mans ocupades i mastega xiclet. Cerca alternatives davant la temptació.

– Pinta les teves ungles de colors cridaners de tal forma que et recordin que no has de menjar-te les ungles. Usa pintaungles incolors que poden eliminar aquest costum a causa del seu desagradable sabor.

– Recorre a tècniques de relaxació que anul·lin l’estrès i l’ansietat, relacionades amb aquest hàbit.

– Ajuda especialitzada. En el cas que es converteixi en una mania incontrolable, recorre a un professional, que t’indicarà les millors opcions perquè deixis de fer-ho.