Quant saps sobre aquesta etapa de la vida d’una dona? La menopausa engreixa? Elimina l’apetència sexual?

L’arribada de la menopausa marca una nova etapa que comporta una sèrie de canvis que afecten diferents aspectes. No obstant això, com també passa amb els embarassos i la menstruació, són molts els rumors que giren al voltant d’aquesta qüestió, i que provoquen nombrosos dubtes entre les dones.

Amb motiu del Dia Mundial de Menopausa, ens hem posat en marxa per enderrocar els mites que envolten a aquesta qüestió i per informar-nos, una mica més, sobre aquest moment de la vida, desconegut i complicat.

Quines són les conseqüències?

Des del punt de vista mèdic, una pacient que està un any sense menstruar, és una dona menopàusica. Tot el que ve després són les conseqüències d’aquest cessament de la funció de l’ovari. Implica la fi de l’etapa reproductiva, però també deixem de generar estrògens, l’hormona més important per la dona i la que ens diferencia dels homes. Llavors el nostre cos patirà les conseqüències de la seva absència, unes de manera més aguda i altres més cròniques. Aquestes poden ser: la manca de menstruació mensual, que tinguis fogots, sudoracions, insomni o sequedat vaginal; tot i que aquests símptomes no es presenten en totes les dones.

Aquests símptomes depenen de cada dona. No totes les dones els perceben durant el primer any. En moltes ocasions, es presenten després i aquestes conseqüències depenen dels factors externs. És a dir, de l’estil de vida que porti cada dona.

La menopausa engreixa?

Què si la menopausa engreixa? No podem dir que és un mite, però tampoc que és una veritat. No totes les pacients engreixen. No obstant això, com que no hi ha estrògens, sí que hi ha una redistribució del greix corporal. Hi ha dones que normalment són primes a la part abdominal i experimenten un augment en aquesta zona. Més que engreixar, la majoria de dones diuen, que els hi costa més baixar de pes en aquesta etapa de la vida.

És fonamental anticipar-se i arribar ben preparat a l’hora: Adquirir un estil de vida saludable abans de l’arribada de la menopausa, és la clau per assolir aquesta etapa.

La menopausa elimina l’apetència sexual?

Un altre dels grans mites que giren al voltant de la menopausa és que elimina el desig sexual. No obstant això, el desig sexual no només depèn de les hormones. El desig sexual és multifactorial. De fet, un dels principals punts del desig és el psicològic. Nosaltres tenim, tant hormones femenines com masculines, ja que comptem testosterona i androstenediona, que són bàsicament les responsables del desig sexual. En general, aquestes hormones tenen un nivell molt baix en la menopausa i, sí que són responsables que hi hagi una disminució del desig en aquesta etapa de la vida. Però no hem de ser tan contundents. La dona, en la menopausa, comença a tenir major sequedat vaginal i es converteix en una zona més dolorosa. Amb aquesta sequedat, les dones moltes vegades comencen a experimentar disparèunia, el dolor que es produeix durant les relacions. Llavors, no és que hi hagi una disminució del desig, des del punt de vista psicològic, sinó que hi ha un dolor físic.

L’edat en què comença la menopausa està condicionada per la data del primer període?
Com més primerenca sigui l’edat de la primera menstruació, que es diu menarquia, és possible que la menopausa tingui lloc abans. No obstant això, hi ha altres condicionants, com ara els genètics, que desmunten aquest ‘mite’. Dones que tenen mares que han tingut la menopausa més tardana poden tenir genèticament la menopausa més tardana. També hem de tenir en compte, si hi ha altres factors que han fet que s’esgotin aquests funicles a l’ovari. Per exemple, persones que han rebut radioteràpia o quimioteràpia, persones amb problemes autoimmunes, etc.