Un dels metges cubans ha estat diagnosticat positiu per Covid-19

A través de l’actualització informativa oferta pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest migdia, s’ha pogut conèixer que dos nous pacients del Centre Sociosanitari El Cedre han perdut la vida a causa de la Covid-19. Igualment, s’ha confirmat que un metge de la delegació cubana va donar positiu en les proves de detecció del coronavirus.

Fotos: SFGA/CEsteve

Visiblement afectat per donar una notícia com aquesta, el ministre de Salut va confirmar que el nombre de morts causades per la Covid-19 arriba a 14; les dues noves víctimes eren residents del Centre Sociosanitari El Cedre. Martínez Benazet va posar l’accent en el fet que, més enllà de tractar-se d’un dígit o una estadística, cada pèrdua representa la vida d’una persona estimada pel seu cercle més proper i que, enmig del confinament, no han tingut l’oportunitat d’acomiadar-se de la manera més desitjada.

Les noves dades subministrades situen Andorra amb 390 casos d’infeccions detectats, dels quals 365 es mantenen actius. Són 11 les persones que, oficialment, es reconeixen com a curades de la malaltia. En la mateixa línia, Martínez Benazet ha informat que un metge cubà ha donat positiu per Covid-19 després ser sotmès a una prova PCR, com a part del protocol sanitari establert pel Govern d’Andorra. De moment, aquest metge no manifesta simptomatologia i s’estima que el virus estigui en fase inicial.

Un dels 39 metges cubans per a combatre la covid-19Un altre dels temes que es va abordar durant la presentació va ser la futura implementació d’un test d’anticossos per a tota la població, que permetrà mesurar el grau d’infecció total dels habitants, la qual cosa facilitarà la presa de decisions a l’hora de reobrir sectors econòmics i activitats. “S’està dissenyant quina serà l’estratègia. Hi haurà centres tipus ‘McAuto’ i altres dispositius… a la feina, no, perquè hi ha poca, però s’intentarà fer aquests tests a la feina per a aquelles persones que encara treballen”, va explicar el ministre, qui també va revelar que la majoria del personal que aplicarà les proves està conformat per voluntaris que s’han de formar en aquesta matèria.

Actualment, l’estratègia citada pel ministre de Salut es troba sota discussió i revisió, però preveu que s’apliqui en les pròximes dues setmanes. El Govern d’Andorra ha comprat 150.000 d’aquests tests a Corea del Sud, país on s’ha comprovat la seva efectivitat. En termes pràctics, Martínez Benazet ha explicat que la presència d’anticossos en l’organisme pot ser sinònim d’haver tingut la malaltia, motiu pel qual el pacient podrà fer vida normal sense risc de contraure la Covid-19 una altra vegada, durant un període limitat de mesos.

Finalment i amb molta insistència, el ministre de Salut ha reiterat la importància de respectar el confinament i no sortir del domicili mentre no sigui estrictament necessari, ja que l’objectiu continua essent aplanar la corba de contagis i evitar col·lapsar el sistema sanitari del país.