Eleccions generals 2023: continuïtat o canvi de rumb?

Després de tres legislatures consecutives de Demòcrates per Andorra al capdavant de l’Executiu nacional, el pròxim 2 d’abril serà una oportunitat perquè els electors decideixin si s’estimen més la continuïtat del partit taronja o un canvi de timó de cara als pròxims quatre anys.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma

El maig del 2011, Toni Martí iniciava la seva primera legislatura com a cap de Govern i la primera de Demòcrates per Andorra (DA) al capdavant del país. Després de dues legislatures, Xavier Espot, el 2019, continuaria fins a l’actualitat amb el projecte polític de DA, que, indubtablement, s’ha vist afectat per la pandèmia de la Covid-19 i per les seqüeles de la invasió russa a territori ucraïnès.

Si bé, des del si del partit demòcrata i des d’una part important de la ciutadania, es valora de manera positiva la gestió governamental de l’última legislatura, altres partits i la resta d’andorrans valoren que hi ha aspectes que es podrien haver tractat de millor manera. El problema de l’habitatge, i la complexitat per a trobar una solució adequada i efectiva, és un neguit que continua guanyant presència en el debat públic, ja que cap dels partits o caps de llista l’han ignorat en els seus projectes de país.

Candidats a les eleccions generals 2023A aquest dilema, s’afegeix la pèrdua del poder adquisitiu dels andorrans i residents, una xacra que es veu catalitzada per l’increment dels preus de l’habitatge, tant de compra com de lloguer, i per la pujada de l’IPC, que durant el 2022 es va situar en 7,1%.

Certament, la transició i sobirania energètica, la consecució de la sostenibilitat, la mobilitat i les infraestructures, el desenvolupament urbanístic, la gentrificació i, entre altres, l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, continuen essent assumptes d’alta rellevància que Demòcrates per Andorra, el Partit Socialdemòcrata SDP+ i Liberals d’Andorra hauran de contemplar en els seus programes, en un context polític complex i desafiant, en què apareixen nous actors com ara ACC!Ó, Andorra Endavant i Concòrdia, que, des de les seves particularitats i conscients de la realitat que afecta els ciutadans, busquen guanyar-se la confiança dels andorrans en els pròxims comicis.

Índex d’entrevistes:

  1. Entrevista amb Judith Pallarés Cortés, cap de llista d’ACC!Ó
  2. Entrevista amb Carine Montaner Raynaud, cap de llista d’Andorra Endavant
  3. Entrevista amb Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia
  4. Entrevista amb Xavier Espot Zamora, cap de llista de Demòcrates per Andorra
  5. Entrevista amb Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d’Andorra
  6. Entrevista amb Pere López Agràs, cap de llista del Partit Socialdemòcrata SDP+