Rècord d’atur a Andorra: 1.251 inscrits al Servei d’Ocupació

Govern va donar, ahir al vespre, totes les dades sobre els Crèdits Tous per categoria i sector d’empreses, com també totes les dades del Servei d’Ocupació d’Andorra en comparativa a les de l’any passat.

Foto: SFGA/JAViladot

El Ministre Jover va explicar que un 49% del total d’assalariats i autònoms del sector empresarial privat andorrà, és a dir, uns 14.909 usuaris, s’han beneficiat, directament o indirectament, dels Crèdits Tous avalats per Govern, destacant que no s’han atorgat totes les sol·licituds que s’han presentat, ja que algunes no complien amb els requisits establerts.

Tenint en compte aquestes sol·licituds per sectors, Jover va aclarir que, majoritàriament, en destaquen tres categories: el comerç (21,2%), l’hostaleria (15,9%) i la construcció (10,8%).

Quant a les dades del Servei d’Ocupació d’Andorra, el Ministre de Presidència, Economia i Empresa, va exposar que les xifres mostraven un increment important respecte de l’any passat i que Govern intentarà, durant els pròxims mesos, donar solució i cobertura a totes les persones que s’hi han hagut d’inscriure. Així doncs, i en xifres, al tancament del mes d’abril el total d’inscrits ha sigut de 1.251, un nombre considerable tenint en compte que al mateix mes de l’any passat només n’hi havia 454. El mes de març del 2020 es va tancar amb 644 persones inscrites al Servei d’Ocupació, mentre que el març del 2019, només n’hi havia 437. Per tant, durant aquest mes ja es van començar a notar els efectes de la Covid-19 al sistema productiu andorrà.

Estadístiques servei d'ocupació

Analitzant per tipologia les 1.251 persones inscrites durant el mes d’abril, 444 tenien un contracte de durada determinada (de les quals 89 són temporers), 305 han estat acomiadades, 19 s’han quedat sense feina, a causa del cessament d’activitat de la seva empresa, i 45 han deixat de treballar per decisió pròpia i voluntària.

Gallardo es va mostrar preocupat per aquestes xifres, ja que el nombre de persones en situació d’atur és el més elevat que s’ha viscut al país fins a la data, i va explicar quines han estat, són i seran, les accions que es duran a terme des del Servei d’Ocupació per lluitar contra aquesta situació.

Jover, per altra banda, va anunciar que a proposta del Ministre Filloy, s’ha aprovat el reglament que regula els ajuts a propietaris de locals comercials i habitatges de lloguer, que s’hagin vist especialment afectats per les reduccions en la seva facturació, a causa de les lleis transversals que s’han desenvolupat des de Govern. En aquest aspecte, el Ministre va explicar que les reduccions en el preu dels lloguers han comportat que alguns propietaris es trobin en situació de dificultat. En aquest sentit, si els propietaris de locals comercials i habitatges no arriben a uns ingressos mínims de 24.000 € anuals o, considerant la unitat familiar, 40.000 € anuals, poden acollir-se a aquest ajut, que els permetrà arribar al llindar d’equació social.

Jover també va aclarir que les dades del Servei d’Ocupació actuals són difícilment comparables amb dades històriques, ja que la situació provocada per la Covid-19 no té res a veure amb les crisis estructurals que, anys enrere, marcaven que el model econòmic del país no funcionava.