Cronologia de la Covid-19 a Andorra

Vols conèixer com està afectant la Covid-19 a Andorra? Quan va començar. Quines mesures s’han pres. Quanta gent s’ha vist afectada. T’ho expliquem.


Fotos: SFGA / CEsteve / JAViladot

Dilluns, 02 març 2020
S’activen els protocols de control pel primer cas positiu en Covid-19

Les autoritats sanitàries confirmen que el pacient de 20 anys ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha donat positiu. Es tracta del primer cas positiu a Andorra. El jove provenia de Milà, i restarà al centre fins que no s’obtinguin resultats negatius. Es procedirà a monitorar el seu entorn més proper. De moment, no hi ha cap altre pacient pendent de diagnòstic. 

cronologia coronavirus andorra

Dimecres, 04 març 2020
Aprovades les prestacions econòmiques d’incapacitat temporal en situacions d’aïllament per Covid-19

El Govern aprova el Decret del Reglament de les prestacions econòmiques d’incapacitat temporal en les situacions d’aïllament per Covid-19. Això implica que totes aquelles persones que estiguin en observació, sigui domiciliària o a l’hospital, rebran la prestació de malaltia de la CASS i tindran coberta la baixa mèdica. 

Diumenge, 8 març 2020
El jove ingressat per Covid-10 rep l’alta

El jove, que de moment és l’únic positiu diagnosticat a Andorra, ja ha rebut dues anàlisis negatives i, per tant, ha obtingut l’alta. Es considera que el pacient ja no transmet la malaltia i no és necessari que mantingui cap tipus d’aïllament. El noi havia contret el virus de viatge a Milà i la seva afectació va ser molt lleu. 

De moment, resten en aïllament domiciliari 14 persones, de les quals 12 pertanyen a l’entorn més proper d’aquest noi i 2 van viatjar en un avió a prop d’un home que, posteriorment, va donar positiu. 

Dijous, 12 març 2020
Es confirma un positiu de Covid-19: una ciutadana de 87 anys

Tot i donar positiu, la dona evoluciona favorablement. Les autoritats sanitàries estan efectuant els contactes de la pacient per procedir al seu aïllament si és necessari. 

El Govern efectua el tancament de l’Escola andorrana de batxillerat a partir del divendres, dia 13 de març, ja que una de les professores és filla d’aquesta dona infectada. Tots els altres centres escolars tancaran a partir del dilluns, dia 16 de març.

Divendres, 13 març 2020
Govern decideix intensificar les mesures preventives

A més del tancament dels centres escolars, s’anul·len totes les activitats lúdiques, culturals i esportives que havien estat programades per l’administració pública. Es procedeix, també, al tancament dels casals de gent gran i la restricció de visites als centres sociosanitaris i de dia. 

A partir del dilluns, dia 16 de març, els autobusos operaran amb un 30% de la seva capacitat per poder assegurar, d’aquesta forma, que els seus usuaris respecten la distància física recomanada. També se suspenen les visites al Centre Penitenciari i les formacions que s’hi imparteixen. 

cronologia coronavirus andorra

Divendres, 13 març 2020
Es cancel·la el Concert de la Constitució

Per tal de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries i prevenir la Covid-19, la Fundació ONCA anuncia la cancel·lació del Concert de la Constitució, que estava previst el dissabte, dia 14 de març, al vestíbul del Consell General. 

Divendres, 13 març 2020
Govern aprova mesures complementàries per fer front a la Covid-19

S’aprova un nou decret que inclou mesures complementàries que, sumades a les que ja s’han anat impulsant, seguiran ajudant en la prevenció del contagi del virus. Aquest decret obliga al tancament, durant 15 dies prorrogables, dels establiments amb alta concurrència (oci, lleure, gimnasos, bars, restaurants i establiments comercials). Només queden exclosos els comerços que es dediquin a vendre productes de primera necessitat, és a dir, botigues d’aliments, supermercats, farmàcies, metges, benzineres i bancs. 

També s’impulsa una Llei que modifica la de la Seguretat Social i que té l’objectiu de cobrir a totes aquelles persones en situació de baixa per Covid-19, representant el cobrament del 66% des del primer dia. 

Govern i Andorran Banking acorden un programa de crèdits tous per a empreses amb problemes de liquiditat de fins a 60 milions d’euros, corresponent a més del 2% del PIB d’Andorra, i amb l’Executiu actuant com a avalador. També es preveuen ajornaments o fraccionaments d’impostos i taxes de Govern i Comuns. 

A més a més, s’informa que la ciutadana de 87 anys infectada, continua evolucionant positivament, i s’anuncia que hi ha 10 persones pendents de diagnòstic de les quals 6 estan ingressades i 4 en aïllament domiciliari. A part, hi ha un total de 80 contactes de risc. 

Govern habilita un nou telèfon d’atenció exclusiva de la Covid-19 que també servirà per descongestionar el 116: el 188. 

Dissabte, 14 març 2020
Es garanteix l’abastiment de productes de primera necessitat

Jover anuncia que, tot i les restriccions de mobilitat que s’aplicaran al territori espanyol, a Andorra no es tancaran les fronteres. D’aquesta manera queden garantides la repatriació de residents que vulguin tornar al principat i la mobilitat per causes sanitàries, com també l’abastiment i transport de productes de primera necessitat. El Portaveu també afirma que la llei amb la qual s’està treballant també inclourà als autònoms. A part, ja són 26 les persones que esperen els resultats per saber si són positius. 

Diumenge, 15 març 2020
Limitada la venda del tabac i begudes alcohòliques

Es limita la venda diària i per persona del tabac i les begudes alcohòliques només a andorrans o residents. L’objectiu d’aquesta llei és combatre els desplaçaments de turistes al país.  

Dimarts, 17 març 2020
S’aturen totes les activitats excepte serveis essencials

Govern decreta el tancament de totes les activitats excepte les essencials, com la venda de productes de primera necessitat, benzineres i bancs. Altres activitats hauran de mantenir uns serveis de guàrdia, com les professions sanitàries, els veterinaris, els industrials i els tallers mecànics. 

Es permet el teletreball en totes les activitats i canvia l’horari del Servei de Tràmits de l’Administració: de 8 h a 14 h. 

Ja són 16 positius a Andorra, dels quals 3 resten hospitalitzats i la resta aïllats als seus domicilis. S’espera el resultat de 43 casos. 

Cronologia coronavirus Andorra

Dijous, 19 març 2020
S’habilita un formulari per facilitar el retorn a casa dels treballadors temporers

Disponible a través de la pàgina web www.govern.ad/coronavirus, és una eina que recopila la informació necessària per ajudar als treballadors temporers a tornar als seus països. 

Diumenge, 22 de març
Primera mort per Covid-19 a Andorra

El pacient, de 88 anys, estava afectat per patologies respiratòries prèvies i va ingressar a l’hospital d’Andorra en fase terminal. 

Dilluns, 23 març 2020
Ja són 131 els afectats per la Covid-19

D’aquests 131, 19 resten hospitalitzats, 3 d’ells a lUCI, i la resta a les seves llars en aïllament. D’aquests positius, 44 són sanitaris. 

Dimarts, 24 març 2020
Número de WhatsApp per a la violència de gènere

S’ha habilitat un nou número de telèfon per atendre les víctimes de violència de gènere durant el confinament: 606181. 

Dimecres, 25 març 2020
Prorrogades les mesures excepcionals

A causa de la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19, les mesures excepcionals es prorroguen sense data de venciment. 

Divendres, 27 març 2020
Creació de la plataforma online per fer front a la Covid-19

coronavirus.govern.ad. Aquest és el domini escollit per la plataforma online que permetrà portar a terme un control epidemiològic i també ofereix informació sobre la pandèmia. 

Ja són 261 els positius al país, 47 dels quals resten hospitalitzats, 11 a l’UCI i 36 a planta. 214 resten aïllats als seus domicilis. 

Diumenge, 29 març 2020
S’anuncia l’arribada de 39 professionals sanitaris de Cuba

Joan Martínez Benazet anuncia que en les pròximes hores, arribaran a Andorra 27 infermers i 12 metges cubans que col·laboraran amb el personal sanitari del SAAS per fer front a la Covid-19. 

Cronologia coronavirus Andorra
Dijous, 2 abril 2020
El Cedre pateix

El Centre Sociosanitari andorrà El Cedre s’ha vist molt afectat per la pandèmia de Covid-19. A dia d’avui, hi ha 26 persones positives, sis de les quals són de la residència la Salita. També hi ha 6 persones que esperen resultats. 

Dimarts 7 abril 2020
La Covid-19 segueix avançant

En total, la Covid-19 s’ha detectat a 645 persones. D’aquestes, hi ha 484 actius, dels quals 39 s’han curat. Andorra ja suma un total de 22 defuncions per culpa de la malaltia. 

No obstant, és necessari saber que aquesta és una pandèmia mundial, i que actualment tot Europa se n’està ressentint. Ho podràs observar en la següent taula i el següent mapa: