Els encampadans celebren la Diada de la Mare de Déu de l’Oratori

Com cada primer cap de setmana de setembre, l’oratori de les Bons va tornar a ser l’epicentre d’una de les celebracions més tradicionals de la parròquia, la Diada de la Mare de Déu de l’Oratori, una festivitat que va aplegar a més d’una cinquantena de feligresos.

Fotos: Comú d’Encamp

La celebració també va comptar amb la presència de la cònsol major de la parròquia, Laura Mas i diversos consellers comunals. Mossèn Antoni Elvira va oficiar la pregària.

Com és habitual, a la festivitat  no hi va faltar la tradicional ofrena floral, la cantada dels goigs i la ballada de sardanes, que va posar el colofó final a la celebració, que va tornar a la normalitat i al seu format habitual, després de dos anys de pandèmia.

Història

Situat a la part alta de la zona de les Bons, just a l’inici del camí ral, l’oratori és un petit adoratori a la Mare de Déu. Quan antigament no hi havia carretera, en aquell punt començava el tram més dur del camí ral en direcció a Meritxell i Canillo, per la qual cosa els vianants aprofitaven per descansar i resar una salve a la Mare de Déu.

Segon explica la llegenda, tres pagesos van construir al segle XIX l’oratori, després que un dia, mentre treballaven la terra, els va sorprendre una tempesta molt forta, i de la por que van passar, van prometre a la Mare de Déu que, si se’n sortien, li farien un oratori.