Enoturisme a Andorra: Borda Sabaté, creadors del millor vi d’alçada del món

Borda Sabaté inicia el cultiu de la vinya de la mà de Jordi Farré Pla, qui fa de precursor i posa les llavors del projecte. És ell qui anima al seu fill, Joan Albert Farré, a tirar endavant aquell somni, i finalment, el projecte vitícola  s’acaba convertint en un reconeixement a la seva memòria, i a la seva trajectòria professional, molt vinculada al món de la distribució del vi.

Fotos: Josep Segura

La finca, és propietat de la família Sabaté des de l’any 1944, i està situada situada entre els 1.100 i els 1.190 m d’altitud, aprofitant una immillorable situació geogràfica pel cultiu de la vinya en alçada, per la seva orientació i les característiques del terreny.

Borda Sabaté des de l'aire

El celler, construït l’any 2010, té dues altures. S’aprofita el desnivell del terreny, i la gravetat natural, que permet respectar al màxim el raïm en tots els processos. A més a més, al celler Borda Sabaté compten amb Alain Graillot, un reconegut enòleg de Crozes Hermitage (França), com a gran aliat. L’Alain, que fa vins a arreu del món, dirigeix i supervisa tots els processos d’elaboració dels vins, elaborats per Borda Sabaté, per acabar obtenint un producte de gran qualitat.

Les vinyes de Borda Sabaté estan dividides en 12 terrasses. El treball és manual i amb petita maquinària, i s’utilitzen només productes orgànics. La verema també es fa manualment i es realitza en caixes de 10 kg per evitar que el raïm es deteriori . Tots els vins del celler són ecològics i gaudeixen del certificat internacional d’Ecocert.

Interior del celler

L’ESCOL, és un monovarietal de Riesling, amb força fruita i frescor i molts matisos aromàtics. Pel TORB, s’empra com a varietat el Cornalin, d’origen suïs, i també el Merlot i la Syrah, produint un vi negre que marca molt el terroir i quina finesa no deixa indiferent. Endemés d’aquests vins, a la Borda Sabaté no es deixen de realitzar proves i experiments amb diferents varietats per observar la seva adaptació al terreny i al clima.

Escollit el millor vi d’alçada del món, a Itàlia

Al desembre passat, al Mondial de Vins Extrêmes d’Itàlia, van aconseguir amb l’Escol 2010 una fita extraordinària per un petit país com Andorra: guanyar el concurs mundial de vins extremes. El seu vi ‘Escol 2010’ va estar guardonat amb el primer premi del concurs, i declarat el millor vi extrem del món, i el seu vi ‘Torb 2015’, el qual només ocupa el 30% de la producció del celler, va aconseguir una medalla d’or.

Vins de Borda Sabaté

No t’ho perdis

Ctra. CG1 d’Espanya, s/n · Sant Julià de Lòria · AD600 · info@bordasabate.com · www.bordasabate.com · +376 333 912