Enoturisme a Andorra: Mas Berenguer, escumosos i vins

Mas Berenguer sorgeix l’any 902 dC, nom que posteriorment rep un dels seus productes. El seu nom el rep després que el cognom Berenguer hi visqués durant 7 generacions al país. La producció de vins s’inicia cap a l’any 2008, amb Chardonnay i Sauvignon blanc, i amb l’elaboració d’unes 500 ampolles.

Fotos: César Vidal

A aquest celler hi treballen amb un raïm molt petit, sinònim de més qualitat, però també de menys producció i només utilitzen productes naturals, per treballar amb els ceps, com ara el sofre i el coure. Les vinyes estan situades a uns 900 m d’altitud i actualment Mas Berenguer planta les varietats de Chardonnay Clon Davis i Pinot Noir. La quantitat total de ceps del celler se situa entre 5000 i 5500, dels quals uns 1050 són Pinot Noir.

Al mas, la verema és un procés manual: des de tallar el raïm del cep, fins a l’entrada al celler, on hi ha una màquina que ajuda a eliminar la fusta. La fermentació de tots els productes té un procés curt, de 14 o 15 dies, tot i que després d’embotellar la segona fermentació dura un mínim de 24 mesos.

Els productes de Mas Berenguer són el 902 dC, un escumós reposat amb una fermentació de 15 dies que reposa en barrils de roure francès; el Tancat Rocafort, un Chardonnay molt bo per beure durant l’aperitiu, amb peix i amb entrants. És molt fresc de gust i té un gran retorn. En créixer entre llicorella té gustos de poma; el Cortó és una altra referència de la seva producció, que ben aviat canviarà de nom i es passarà a dir Clos Berenguer. És un Chardonnay tranquil i molt reposat, ja que s’està dos anys en barril; i un Xampany rosat de Pinot, que pròximament sortirà a mercat amb el nom de Dovella. La seva segona fermentació té una durada total de 3 anys.

No t’ho perdis

Ctra. de Fontaneda · Sant Julià de Lòria · AD600