Portugal commemora el 5 d’octubre amb una festa gastronòmica

El 5 d’octubre de 1910 es va proclamar oficialment la primera república de Portugal. A Andorra, cada 5 d’octubre, la comunitat portuguesa ho celebra amb un festa, que aquest any ha tingut un marcat caire gastronòmic.

Xefs reconeguts 5 octubre portugal
Foto: Josep Segura

La celebració del Dia de la República Portugesa va tenir lloc a Andorra al restaurant Beluga d’Escaldes-Engordany, tota una festa gastronòmica que va comptar amb el patrocini de Nova Constructora. Prop d’un centenar de persones van participar al sopar, elaborat per tres xefs de prestigi: Carles Flinch, del restaurant Can Manel, d’Andorra la Vella, Manel Leitão, també d’Andorra, i el prestigiós xef portuguès Manuel Gonçalves que van preparar uns plats extraordinaris que maridaven la cuina andorrana i la portuguesa. Manuel Gonçalves és un xef molt mediàtic i reconegut, ja que té un programa de cuina a una de les televisions amb més audiència de Llatinoamèrica, el canal Globo i també és autor de diferents llibres.

Plat portugal 5 d'octubre
Foto: Nelly Dedea

El menú va començar amb un pop ofegat en oli d’oliva de “Trás-os-Montes” a les fines herbes del camp, seguidament van servir unes vieires amb poma confitada i cruixent de gla, després un bacallà brasejat a l’ametlla de Moncorvo i mel de  “rosmaninho”, uns daus de melós de vedella dels nostres ramaders confitats amb vi d’Oporto i guarnits amb bolets de tardor i puré de castanyes i, per finalitzar, un “pudding” d’oli d’oliva amb olives dolces. I tot això cuinat amb olis d’oliva Narciso i regats amb vi negre Tinto Grande reserva Vinhas Velha, Encostas de Sonin i un blanc Branco reserva Romano Cunha.

Empresaris i convidats festa de portugal
Foto: Nelly Dedea

Entre els assistents, cal destacar la presència de la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, del ministre de l’Interior i d’Afers Socials, Xavier Espot, del cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel Da Silva i dels parlamentaris Ferran Costa i Pere López, al costat d’altres autoritats i membres de la diplomàcia, com el cònsol honorari de Filipines a Andorra, Hans-Peter Holbach, l’empresari José Costa i un nombre destacat de personalitats del país.

Convidats festa portugal
Foto: Nelly Dedea