Especial Constitució 2021: un Govern de coalició

Després de gairebé dos anys de la presa de possessió  del primer govern de coalició tripartida a Andorra, podem dir que el pacte entre els diferents partits que formen la coalició governamental funciona sense fissures. L’acord entre Demòcrates (DA), Liberals d’Andorra (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC), va permetre el primer executiu paritari de la història andorrana amb la qual s’està demostrant que va ser la millor fórmula per garantir l’estabilitat del Principat, una estabilitat que ha posat a prova la pandèmia de la Covid-19 i que els nostres governants estan combatent amb decisió i encert, i sense discrepàncies que puguin entorpir la seva lluita.

Fotos: SFGA/CEsteve · SFGA/JAViladot

Recordem que els pactes van suposar l’existència d’una dotzena de ministeris, que es van repartir de la següent manera: Cap de Govern i ministres de Finances, Exteriors, Ordenament Territorial, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Educació, Salut i Cultura i Esports, que corresponen a Demòcrates; quatre per als Liberals d’Andorra, Presidència i Economia, Afers Socials, Habitatge i Joventut, Turisme i Funció pública; i un a Ciutadans  Compromesos, Justícia i Interior.

Xavier Espot, líder del partit de centredreta Demòcrates per Andorra, es va convertir en el setè cap de Govern de la història, després de rebre el suport de 17 dels 28 representants del Consell General. Després d’oferir un pacte d’Estat a totes les forces, va establir alguns eixos bàsics d’acció de Govern com ara: la negociació d’associació amb la Unió Europea, la reforma del sistema sanitari, els canvis en el model de pensions, la transparència, l’impuls de l’economia de mercat, les polítiques socials i la transformació del model econòmic; unes accions que s’han vist alterades per l’aparició de la pandèmia de la Covid-19, uns fets que han donat prioritat a frenar la malaltia i a aconseguir recursos externs per a poder salvar el nostre teixit productiu.

Gràcies a aquest model de govern, que ha permès el diàleg i el consens entre les diferents forces polítiques que dirigeixen les regnes del país, no només s’ha aconseguit l’estabilitat institucional, sinó que s’ha pogut arribar a prendre grans decisions d’Estat com ara, l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI), al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) o del Banc Europeu d’Inversions, per tal d’aconseguir ajut financer extern. Tanmateix, s’han realitzat dues emissions de deute públic en l’àmbit intern i, a més a més, una emissió de deute extern per valor de 500 milions d’euros.

Sens dubte, totes aquestes accions han estat possibles gràcies a aquest govern de coalició que, a banda d’una entesa política estable, també governa i pren decisions d’Estat, sense fissures, una actitud que permetrà  als nostres governants poder lluitar amb garanties contra aquesta pandèmia, que està malmetent la nostra salut, el nostre teixit productiu, i a tota la societat en general. També, esperem i desitgem, que tinguin la sort de saber negociar amb les farmacèutiques perquè la vacuna pugui arribar a tothom i al més aviat possible.