Especial Meritxell: la Ruta Mariana

El Santuari de Meritxell s’ha convertit en els últims anys en un dels punts de peregrinació més importants dels Pirineus. En l’actualitat, forma part de les Rutes Marianes.

El títol de Basílica Menor atorgat pel Papa Francesc, l’any 2014, li va permetre formar part del recorregut marià que reuneix els santuaris més importants d’Espanya i França. Es tracta d’un itinerari religiós, espiritual i cultural que li proposa al pelegrí, al viatger, al turista o a l’amant de la història i de l’art, conèixer cinc santuaris, Meritxell inclòs; tots ells destacats per la seva gran càrrega simbòlica i devoció mariana.

ruta Mariana

La Ruta Mariana acull, cada any, més de 12 milions de visitants i pelegrins, atrets per la bellesa paisatgística i el patrimoni cultural i religiós que cadascun amaga. És un viatge que facilita el coneixement dels conjunts religiosos i el seu entorn, i en el qual moltes persones arriben com a turistes i marxen com a pelegrins.

El culte marià té un caràcter molt especial i particular, que és el seu admirable amor, devoció i respecte envers la Verge Maria. És per això que el Santuari de Meritxell s’ha transformat en un dels destins més triats per a la peregrinació, motivats per la fe i l’espiritualitat.

ruta Mariana

L’origen d’aquesta ruta se situa en l’antic camí marià, entre els santuaris del Pilar-Torreciutat-Lourdes que, des de fa anys, recorren els pelegrins. En l’actualitat, es recomana recórrer la ruta amb cotxe, moto o autobús, de manera particular o a través d’agència de viatges. No obstant això, algunes persones opten per fer alguns trams amb bicicleta o caminant.

La majestuositat del paisatge que l’envolta i la seva bellesa arquitectònica fan de Meritxell una parada més que obligada, tant per a pelegrins com per a devots i feligresos de tot el món.