El Govern avalua que té eines suficients per a evitar una crisi social

A la seva compareixença d’ahir, el ministre de Finances i portaveu del Govern d’Andorra, Eric Jover, va expressar que la crisi sanitària i econòmica són dos escenaris inevitables, però que, des de l’executiu s’estan prenent les mesures necessàries per a evitar una possible crisi social.

Foto: SFGA/CEsteve

Des del començament del brot de Covid-19 al nostre país, el ministre Jover ha estat molt emfàtic sobre els esforços que, coordinats entre Estat i sectors econòmics, busquen protegir al màxim les plantilles de les empreses i la capacitat adquisitiva dels treballadors. Per assolir aquest objectiu, l’executiu preveu una injecció de més de 400 milions d’euros en ajuts de tota mena, que comportaran un impacte significatiu en l’endeutament públic i, posteriorment, en el comportament de l’economia nacional.

Lluny de quedar-se sense recursos, almenys en aquest moment, el Govern d’Andorra ha fet ús de manera parcial dels fons dels quals disposen FEDA i Andorra Telecom, “per si fos necessari utilitzar aquests recursos a posteriori”. Així mateix, Jover va indicar que Andorra està buscant altres vies de finançament per a assumir els reptes econòmics i socials que esdevindran els anys 2020 i 2021. “L’any 2021, que hem contemplat en el pla d’equilibri financer presentat al Consell General, serà un any complicat”, va indicar.

Amb l’esperança posada sobre el turisme

Tant França com Espanya són dos dels països europeus més afectats per la Covid-19, per la qual cosa és normal que sorgeixin dubtes sobre la viabilitat del turisme de proximitat com a via d’ingressos econòmics per a Andorra. No obstant això, el Govern troba en aquest escenari una oportunitat de capitalitzar els turistes dels països veïns, davant les restriccions de mobilitat internacional que poden tenir la resta de nacions.

Si bé Jover admet que és molt prematur per parlar d’un aixecament del confinament i una posterior obertura de la mobilitat a Espanya i França, es va mostrar molt proactiu davant la possibilitat de considerar Andorra com a una destinació domèstica d’aquests dos països.