La Crema del Mai de Canillo anuncia la continuació d’un hivern llarg i fred

El Comú de Canillo, malgrat les restriccions sanitàries, va poder celebrar la tradicional Crema del Mai, el passat diumenge dia 31 de gener, al camp del Som, a l’entrada del poble de Canillo.

Fotos: Comú de Canillo

Enguany, la celebració va estar acompanyada per una seixantena de veïns de la parròquia, que van fer acte de presència, al Camp del Som i que van ser testimonis, una vegada més, d’aquesta tradició tan arrelada. Per a mantenir la distància de seguretat, el Comú de Canillo va habilitar, a la part exterior del recinte, cent cadires per als assistents. Cal destacar que només es va permetre l’accés a l’espai on es va cremar l’arbre, al personal habilitat.

En aquesta edició, la crema de l’arbre va pronosticar que Canillo tindrà un hivern llarg i fred, ja que l’arbre no es va cremar amb intensitat, la qual cosa simbolitza que encara queden bastants dies de baixes temperatures per a aquesta estació de l’any.

Segons els entesos del tema, aquesta tradició data de temps immemorials i, s’iniciava cada any quan es tallava el pi jove del bosc. Simbolitza el final del mes de gener, per tant, del fred, i la forma en la qual crema l’arbre determina, si el temps serà hostil o més aviat suau. No obstant això, la crema d’enguany confirma que encara queda uns llargs mesos de fred, amb algunes nevades, fins que comenci la primavera.

La història recorda que a Canillo, durant el mes de gener, els nens i joves del poble tallaven un pi del bosc de la Canya i el plantaven al costat de les planelles de Borronet, prop de les escoles. Quan encenien el pi, la gent feia molt soroll amb un corn de banya de bou, un cargol de mar i esquelles.