L‘Electroforming’ arriba al Centre Cultural la Llacuna

Del 3 al 26 de març, el vestíbul del Centre Cultural la Llacuna acull l’exposició ‘Electroforming’. Una mostra dels treballs realitzats pels alumnes de l’Escola d’Art d’Andorra la Vella, durant el curs d’electroforming, impartit pel joier Gastón Rois.

Fotos: Noelia Farias

Gastón Rois és joier de professió i fa uns deu anys que realitza cursos d’electroforming. Va conèixer la tècnica perquè va treballar en una indústria que feien servir aquest procediment, però a nivell macro. A partir de la seva experiència, va creure que seria interessant aplicar-ho al món de la joieria, però en un microformat. Des de fa alguns anys, treballa amb joieries i artistes i, s’encarrega de divulgar aquesta tècnica que va poder experimentar ell mateix.

La responsable de l’Escola d’Art, i professora de gravat i joieria, Neus Mola assenyala que l’electroforming és una tècnica molt nova en el món de la joieria. “Es tracta d’un procediment on intervé l’electròlisi. La peça que es posa endins està impermeabilitzada i coberta amb una pintura que permet la conducció de l’electricitat. Mitjançant la dissolució de sulfat de coure i àcid sulfúric, s’introdueix el corrent, tenint en compte que hi ha un pol positiu i un negatiu. La peça que s’introdueix a dins és la del pol negatiu, llavors, les partícules de coure es van dipositant per capes a sobre la superfície en la qual s’ha posat”, afirma Neu Mola.

Aquesta tècnica no només s’utilitza en el món artístic i de la joieria, sinó també en l’àmbit industrial, per a fer construccions, també per a recobrir diferents objectes amb el coure, entre altres aplicacions, explica la Sílvia Guillem, professora de joieria i gravat. “Aquest procediment ens permet treballar amb objectes tridimensionals amb volum, que després es poden reconvertir en joies” afegeix la Sílvia.

En el curs van participar vuit alumnes, que van partir d’una peça, orgànica i inorgànica, que després van transformar en una joia. És a dir, “no es van quedar amb la mostra, sinó que van aconseguir crear una peça de joieria”, comenta la Sílvia. Les peces orgàniques van ser les que més van resistir a la transformació, cada peça ha d’estar submergida, almenys, d’entre 6 a 8 hores, és per això que va ser molt interessant el procés d’experimentació durant el curs, comenten les professores.

El resultat dels treballs realitzat pels alumnes de l’escola d’art es pot apreciar en aquesta exposició, que compta amb un total de deu peces acabades i transformades en joies. A la sala es pot observar una vitrina amb alguns dels elements utilitzats i altres peces que estan en procés d’elaboració. A més, en una pantalla gran es pot veure un vídeo explicatiu del procés que van realitzar a cada peça per a arribar a l’electroforming.

Si bé les peces exposades estan treballades en material de coure, també es poden treballar sobre plata i or, però els àcids que s’utilitzen per a obtenir el resultat final són molt tòxics, per aquest motiu, es va optar per l’ús del coure.

Les professores no descarten realitzar un curs intensiu per a l’estiu següent. Encara estan treballant algunes propostes, activitats i nous projectes.