L’evolució de la Covid-19 a Andorra

La pandèmia mundial de la Covid-19 també ha afectat al nostre país i, de manera considerable, ha modificat els nostres costums i la nostra vida, sigui professional o personal. A continuació, et presentem tot el que ha succeït a Andorra des de la detecció del primer cas de coronavirus fins al dia d’avui.

Fotos: SFGA / CEsteve / César Vidal

Dilluns, dia 2 de març del 2020 – S’activen els protocols de control pel primer cas positiu en Covid-19

Les autoritats sanitàries confirmen que el pacient de 20 anys ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha donat positiu. Es tracta del primer cas positiu a Andorra. El jove provenia de Milà, i restarà al centre fins que no s’obtinguin resultats negatius. Es procedirà a monitorar el seu entorn més proper. De moment, no hi ha cap altre pacient pendent de diagnòstic.

Dimecres, dia 4 de març del 2020 – Aprovades les prestacions econòmiques d’incapacitat temporal en situacions d’aïllament per Covid-19

El Govern aprova el Decret del Reglament de les prestacions econòmiques d’incapacitat temporal en les situacions d’aïllament per Covid-19. Això implica que totes aquelles persones que estiguin en observació, sigui domiciliària o a l’hospital, rebran la prestació de malaltia de la CASS i tindran coberta la baixa mèdica.

ministre- de- Salut -Joan- Martínez- BenazetDiumenge, dia 8 de març del 2020 – El jove ingressat per Covid-19 rep l’alta

El jove, que de moment és l’únic positiu diagnosticat a Andorra, ja ha rebut dues anàlisis negatives i, per tant, ha obtingut l’alta. Es considera que el pacient ja no transmet la malaltia i no és necessari que mantingui cap classe d’aïllament. El noi havia contret el virus de viatge a Milà i la seva afectació va ser molt lleu.

Cap-gover-Xavier-EspotDe moment, resten en aïllament domiciliari 14 persones, de les quals 12 pertanyen a l’entorn més proper d’aquest noi i 2 van viatjar en un avió a prop d’un home que, posteriorment, va donar positiu.

Dijous, dia 12 de març del 2020 – Es confirma un positiu de Covid-19: una ciutadana de 87 anys

Tot i donar positiu, la dona evoluciona favorablement. Les autoritats sanitàries estan efectuant els contactes de la pacient per procedir al seu aïllament si és necessari.

El Govern efectua el tancament de l’Escola andorrana de batxillerat a partir del divendres, dia 13 de març, ja que una de les professores és filla d’aquesta dona infectada. Tots els altres centres escolars tancaran a partir del dilluns, dia 16 de març.

Divendres, dia 13 de març del 2020 – Govern decideix intensificar les mesures preventives i aprova mesures complementàries per fer front a la Covid-19

A més del tancament dels centres escolars, s’anul·len totes les activitats lúdiques, culturals i esportives que havien estat programades per l’administració pública. Es procedeix, també, al tancament dels casals de gent gran i la restricció de visites als centres sociosanitaris i de dia.

A partir del dilluns, dia 16 de març, els autobusos operaran amb un 30% de la seva capacitat per poder assegurar, d’aquesta forma, que els seus usuaris respecten la distància física recomanada. També se suspenen les visites al Centre Penitenciari i les formacions que s’hi imparteixen.

S’aprova un nou decret que inclou mesures complementàries que, sumades a les que ja s’han anat impulsant, seguiran ajudant en la prevenció del contagi del virus. Aquest decret obliga al tancament, durant 15 dies prorrogables, dels establiments amb alta concurrència (oci, lleure, gimnasos, bars, restaurants i establiments comercials). Només queden exclosos els comerços que es dediquin a vendre productes de primera necessitat, és a dir, botigues d’aliments, supermercats, farmàcies, metges, benzineres i bancs.

També s’impulsa una Llei que modifica la de la Seguretat Social i que té l’objectiu de cobrir a totes aquelles persones en situació de baixa per Covid-19, representant el cobrament del 66% des del primer dia.

Govern i Andorran Banking acorden un programa de crèdits tous per a empreses amb problemes de liquiditat de fins a 60 milions d’euros, corresponent a més del 2% del PIB d’Andorra, i amb l’Executiu actuant com a avalador. També es preveuen ajornaments o fraccionaments d’impostos i taxes de Govern i Comuns.

A més a més, s’informa que la ciutadana de 87 anys infectada, continua evolucionant positivament, i s’anuncia que hi ha 10 persones pendents de diagnòstic de les quals 6 estan ingressades i 4 en aïllament domiciliari. A part, hi ha un total de 80 contactes de risc.

Govern habilita un nou telèfon d’atenció exclusiva de la Covid-19 que també servirà per descongestionar el 116: el 188.

Dissabte, dia 14 de març del 2020 – Es garanteix l’abastiment de productes de primera necessitat

Jover anuncia que, tot i les restriccions de mobilitat que s’aplicaran al territori espanyol, a Andorra no es tancaran les fronteres. D’aquesta manera queden garantides la repatriació de residents que vulguin tornar al principat i la mobilitat per causes sanitàries, com també l’abastiment i transport de productes de primera necessitat. El Portaveu també afirma que la llei amb la qual s’està treballant també inclourà als autònoms. A part, ja són 26 les persones que esperen els resultats per saber si són positius.

Dimarts, dia 17 de març del 2020 – S’aturen totes les activitats excepte serveis essencials

Govern decreta el tancament de totes les activitats excepte les essencials, com la venda de productes de primera necessitat, benzineres i bancs. Altres activitats hauran de mantenir uns serveis de guàrdia, com les professions sanitàries, els veterinaris, els industrials i els tallers mecànics. Es permet el teletreball en totes les activitats i canvia l’horari del Servei de Tràmits de l’Administració: de 8 h a 14 h.

Dijous, dia 19 de març del 2020 – S’habilita un formulari per facilitar el retorn a casa dels treballadors temporers

Disponible a través de la pàgina web www.govern.ad/coronavirus, és una eina que recopila la informació necessària per ajudar als treballadors temporers a tornar als seus països.

Diumenge, dia 22 de març del 2020 – Primera mort per Covid-19 a Andorra

El pacient, de 88 anys, estava afectat per patologies respiratòries prèvies i va ingressar a l’hospital d’Andorra en fase terminal.

Dimarts, dia 24 de març del 2020 – Número de WhatsApp per a la violència de gènere

S’ha habilitat un nou número de telèfon per atendre les víctimes de violència de gènere durant el confinament: 606181.

Dimecres, dia 25 de març del 2020 – Prorrogades les mesures excepcionals

A causa de la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19, les mesures excepcionals es prorroguen sense data de venciment.

Divendres, dia 27 de març del 2020 – Creació de la plataforma online per fer front a la Covid-19

coronavirus.govern.ad. Aquest és el domini escollit per la plataforma online que permetrà portar a terme un control epidemiològic i també ofereix informació sobre la pandèmia.

Ja són 261 els positius al país, 47 dels quals resten hospitalitzats, 11 a l’UCI i 36 a planta. 214 resten aïllats als seus domicilis.

Diumenge, dia 29 de març del 2020 – S’anuncia l’arribada de 39 professionals sanitaris de Cuba

Joan Martínez Benazet anuncia que en les pròximes hores, arribaran a Andorra 27 infermers i 12 metges cubans que col·laboraran amb el personal sanitari del SAAS per fer front a la Covid-19.

Dijous, dia 2 d’abril del 2020 – El Cedre pateix

El Centre Sociosanitari andorrà El Cedre s’ha vist molt afectat per la pandèmia de Covid-19. El dia d’avui, hi ha 26 persones positives, sis de les quals són de la residència la Salita. També hi ha 6 persones que esperen resultats.

Dimarts, dia 7 d’abril del 2020 – La Covid-19 segueix avançant

En total, la Covid-19 s’ha detectat a 645 persones. D’aquests, hi ha 484 actius, dels quals 39 són casos actius. Andorra ja suma un total de 22 defuncions per culpa de la malaltia.

Dimecres, dia 8 d’abril del 2020 – Incorporació dels sanitaris cubans

Els sanitaris procedents de Cuba s’incorporen, avui, al SAAS per donar suport als professionals del país.

Dimecres, dia 15 d’abril del 2020 – Primeres excepcions al confinament

A partir de demà dijous, dia 16 d’abril, es permetrà fer exercici físic i passejar a l’exterior. Per evitar aglomeracions, s’han fixat diferents mesures: qui visqui en edificis amb número parell, pot sortir en dies parells de 06 h a 09 h i de 19 h a 21 h. Qui visqui en edificis amb número senar, pot sortir en dies senars. Es reserven les franges horàries d’11 h a 14 h per a persones vulnerables.

Divendres, dia 17 d’abril del 2020 – Es fa pública la represa progressiva de l’activitat

L’objectiu és anar obrint, de forma esglaonada, les diferents activitats econòmiques a Andorra a partir del dia 20 d’abril. Les primeres a obrir seran aquelles que facilitin la vida en confinament. Les segones seran aquelles que no depenen del turisme.

Servei de Tràmits-del-Govern-AndorraDimarts, dia 21 d’abril del 2020 – Recaptats 2 milions d’euros

El fons solidari de lluita contra la Covid-19 ja ha recaptat 2 milions d’euros.

Dimecres, dia 22 d’abril del 2020 – Activitats econòmiques que poden reobrir

La venda de vehicles de motor en situació de guàrdia i permanència; el comerç al detall de mobles, il·luminació i articles per a la llar i activitats de perruqueria i animals de companyia.

Dimecres, dia 22 d’abril del 2020 – Superat el primer pic de Covid-19

377 són les persones positives. D’aquests, 33 estan ingressades, i 18 a l’UCI. Ja s’ha donat l’alta a 309 persones. Tot i això, es fa una crida a la calma, ja que aquests resultats es basen a les accions de fa dues setmanes. També es destaca el fet que ja hi ha més de 41.000 usuaris inscrits per fer-se la prova d’anticossos.

Divendres, dia 24 d’abril del 2020 – Arriben els tests anticossos

Andorra rep 158.000 tests procedents de la Xina que s’utilitzaran per fer la prova a tota la ciutadania i conèixer el grau d’immunització d’aquesta. Es pot sol·licitar cita prèvia de forma online per efectuar aquests tests, i el dia d’avui ja hi ha uns 47.000 inscrits.

Quant a l’actualització sanitària, al país hi segueixen havent 347 actius, dels quals 29 resten ingressats.

Divendres, dia 1 de maig del 2020 – Activitats econòmiques que es reprendran el dilluns, dia 04 de maig

El sector de la construcció serà un dels protagonistes en aquesta segona etapa de reobertura d’activitats econòmiques a Andorra. També aquelles empreses que tenen activitats associades al món de la construcció, com ferreteries, fusteries i lampisteries. Els tallers mecànics també reprendran la seva activitat, igual que els despatxos de comptabilitat, assessorament, gestories i advocats, entre altres. A més a més, els esportistes professionals ja poden tornar a activar-se.

Quant als afectats per la Covid-19, es detecta una tendència a la baixa: 234 actius, dels quals 19 estan ingressats.

Diumenge, dia 3 de maig del 2020 – La Covid-19 en gràfiques

Dilluns, dia 4 de maig del 2020 – Primer dia de tests massius

Avui s’inicien els dobles tests d’anticossos que es faran a tota la població en diferents stop-labs arreu del país. Ja són 64.000 els voluntaris inscrits per fer-se’ls. També es dona inici a la segona fase de reobertura econòmica: la construcció i varies de les professions liberals.

Els afectats per coronavirus s’han reduït a 206. D’aquests, 16 resten ingressats.

Dimecres, dia 6 de maig del 2020 – 22.000 tests d’anticossos

Tot i que els tests d’anticossos van començar a fer-se fa només dos dies, ja s’ha arribat a  22.000. Els resultats s’envien a través d’un SMS, però en el cas de no rebre’l o voler més informació, es pot trucar al telèfon 775006.

Els casos actius de Covid-19 segueixen baixant fins a situar-se, el dia d’avui, en 184, dels quals 15 estan ingressats.

Dijous, dia 7 de maig del 2020 – Ens anem recuperant de la Covid-19

Del pic total de persones infectades al país, que van arribar a ser 752, ja se n’han recuperat 526. Per tant, són 179 les que resten actives. A dia d’avui, el nombre total de morts a Andorra s’eleva a 47.

Dilluns, dia 11 de maig del 2020 – 56.635 tests d’anticossos

Els resultats dels tests anticossos obtinguts fins al divendres, dia 8 de maig, es comencen a analitzar. Dels 40.946 tests, el 90,1% han donat doble negatiu, tant en IgM com en IgG. Que el 2,38% hagi donat doble positiu significa que el 9,04% del total dels usuaris analitzats fins ara ha passat la malaltia.

Quant a les fases de represa d’activitat econòmica, a partir del dilluns, dia 18 de maig, podran reobrir les activitats sanitàries, les consultes veterinàries, les perruqueries, els centres d’estètica, les barberies, les immobiliàries, algunes activitats del sector manufacturer, les activitats d’edició, les agències de publicitat i les llars d’infants. Aquesta reobertura comportarà la reincorporació d’uns 3.306 assalariats. Així i tot, encara no se sap quan es podran obrir les fronteres.

Divendres, dia 15 de maig del 2020 – Segueixen baixant els contagis per Covid-19

El dia d’avui, els afectats per coronavirus segueixen disminuint. Dels 761 totals ja s’han dut a terme 596 altes. 3 persones resten a l’UCI i, per desgràcia, al Principat s’han quantificat 49 morts, dues més que la setmana passada.

Dimecres, dia 20 de maig del 2020 – El 16,8% dels usuaris del Cedre ha mort per Covid-19

Al Cedre, han mort per Covid-19 el 16,8% dels usuaris. A Salita, el 4,85%. Per altra banda, part dels sanitaris cubans que van arribar al país el dia 29 de març, tornaran a casa a finals de maig.

Els casos actius de Covid-19 segueixen baixant. Dels 761 totals, ja s’han realitzat 628 altes. La xifra de morts ha augmentat a 51.