Pascona, el sabor de Montsant al cor d’Andorra

L’Enoteca, Kafex i els millors vins de Pascona van donar la benvinguda al mes de desembre amb un espectacular tast, en què els participants van descobrir l’exuberant sabor i aroma de la DO Montsant.

Fotos: Xavi Pujol/Dona Secret

De la mà de l’apassionat vinater Toni Ripoll, gerent del Celler Pascona, l’1 de desembre passat es va convertir en una data especial, ja que Kafex, distribuïdor de vins i productes gourmet del Principat, organitzava un tast que va acabar sent una mena de vigília de l’aniversari del restaurant l’Enoteca.

Aleshores, tots els presents van provar cinc vibrants referències, essent aquestes Lo Petitó, Roc Blanc de Pascona, La Mare, Lo Noi del Sac i La Germana, que van posar sobre la taula un trosset de la història vitícola del Priorat.

Un deliciós tàrtar de salmó, maridat amb La Germana, van donar per iniciada la degustació. Aquest vi, caracteritzat per la seva joventut, frescor i aromes, s’adapta a qualsevol tipus de peix o carn. S’elabora a partir del 90% de macabeu de vinyes velles i un 10% de Muscat de Frontignan. Posteriorment, va arribar el torn del Roc Blanc de Pascona, una referència d’alta polivalència gastronòmica que s’elabora amb un 95% de garnatxa blanca i un 5% de moscatell de gra petit, resultant així un producte d’acidesa vivaç i estructura generosa.

L’equador d’aquest maridatge va tenir Lo Noi del Sac com a centre de totes les mirades, ja que, compaginat amb botifarra amb reducció de vi, no va deixar indiferent cap dels comensals. Ripoll va explicar que es tracta d’un vi blanc pràcticament únic, a causa de les seves característiques. Fet amb raïms de Merlot de vinyes cultivades en terroir d’argila, aquest vi té una aroma intensa de fruita blanca, rivets de mel i un final en tons cítrics, essent corpulent d’entrada i una tendència refrescant i lleugera.

Un exquisit risotto de bolets, acompanyat de Lo Petitó, i el secret ibèric amb chimichurri, emparellat amb La Mare, van posar el punt final a aquesta càlida degustació, en què tothom es va emportar un agradable regust de boca.