Cada persona podrà comprar dues mascaretes, però no cal que sigui ara

Seguint la mateixa línia discursiva del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el ministre portaveu, Eric Jover, va fer una crida a la calma, ja que molts ciutadans s’han desplaçat de manera massiva a adquirir mascaretes protectores.

Fotos: Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara – SFGA / CEsteve

El preu de cada mascareta és de 0,90 euros per unitat, que permet que cada ciutadà pugui adquirir-la a través de la xarxa de farmàcies del Principat d’Andorra. Segons les estimacions del Govern, s’han distribuït 60.000 mascaretes entre tots els establiments del país, i encara hi ha estoc per a garantir el subministrament a tota la població.

Et podria interessar:

Cronologia de la Covid-19 a Andorra

En aquest sentit, Eric Jover, ministre portaveu, ha instat a la població a mantenir la calma, ja que aquesta protecció s’haurà de fer servir quan s’aixequi el confinament i la gent comenci a socialitzar, la qual cosa encara no està succeint. “Hem dissenyat un mecanisme perquè la ciutadania es pugui proveir (…). Cada persona s’ha d’apuntar en un registre i podrà adquirir fins a dues mascaretes, a un preu de 0,90 euros per unitat; així podran tenir-les disponibles quan hàgim d’obrir el confinament”, va explicar.

Noies portant mascaretes al Comú d'Andorra la Vella
Andorran Banking es posa del costat dels empresaris

Pel que fa a les finances, el ministre va informar sobre un acord assolit entre el Govern d’Andorra i l’associació Andorran Banking, que suspendrà les comissions per descobert i els interessos per retards del pagament de quotes, als autònoms i empreses que estiguin a l’espera de la resolució de la seva sol·licitud de crèdits tous. Aquesta mesura preveu protegir encara més l’estabilitat econòmica de les empreses i treballadors per compte propi més vulnerables davant la crisi sanitària.

El calendari escolar sota revisió

Una de les qüestions més recurrents i freqüents és, sens dubte, la viabilitat de l’actual calendari escolar, que el mateix Govern d’Andorra admet subordinar a l’evolució de la crisi sanitària. “Es fa molt difícil predir quines decisions prendrà el Govern sobre el calendari escolar. No anem amb especulacions. Esperem a tenir més dades sanitàries objectives que ens permetin prendre decisions rigoroses sobre el calendari escolar. Una vegada tinguem les decisions preses, informarem a tothom”, va explicar Jover, que va deixar sobre la taula la possibilitat d’allargar l’actual curs escolar o de modificar algunes vacances.

Eric Jover ministre portaveu del Govern d'Andorra
Més mostres de solidaritat, més recursos

Com ja és de coneixement popular, el Govern d’Andorra ha facilitat diferents comptes bancaris per a recaptar aportacions per al fons solidari, que es destinarà a l’adquisició de material sanitari i a satisfer qualsevol necessitat que puguin tenir les persones dels grups més vulnerables de la població.

Ahir, el ministre Jover va informar que ASSANDCA, Skal Club Andorra, Assegur, Infants del Món, l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra, van ser algunes de les entitats que es van sumar a la iniciativa i, entre totes, van aportar 17.500 euros al fons solidari, una xifra que eleva el total general a 1.492.000 euros. Tanmateix, a través dels SMS amb la paraula “AJUDA”, enviada al telèfon 828, s’han rebut més de 22.500 missatges que sumen més de 45.000 euros d’aportació.

Més presència policial al carrer

En vista de l’augment de la mobilitat per part de la ciutadania, el Govern d’Andorra va gestionar, a través del cos de Policia del Principat d’Andorra, la incorporació de nous oficials als carrers del país, per tal de garantir que les persones respectin el confinament i això no comporti un risc sanitari per a la població.

Jover, si bé va explicar que durant el cap de setmana passat la mobilitat es va contraure respecte a altres dies, va emfatitzar en el seu missatge de responsabilitat. “El Govern té l’eina de l’estat d’alarma a punt per si fos necessari, però considerem que, si podem aconseguir la reducció de la mobilitat gràcies a la corresponsabilitat dels nostres ciutadans, a través de la recomanació i sense arribar a sancionar, és la millor manera i estaríem demostrant el nostre civisme”, adverteix.