Un any més, Andorra és present al Concours Mondial de Bruxelles

De l’11 al 14 de maig, se celebra la 30a edició del Concours Mondial de Bruxelles, a Istria, Croàcia, on per 4a vegada consecutiva hi assistiran d’entre els 350 jurats, dos jutges-tastadors d’Andorra, Mireia Bosch i Josep Baeta.

Què són i per a què serveixen els concursos i guies de vins?

Els concursos i guies tenen la finalitat d’orientar al consumidor a l’hora d’escollir un vi. Són especialment útils quan anem a comprar a un supermercat.

Què diferencia els concursos de les guies?

Habitualment les guies són obra d’un personatge famós en el món del vi, com ara Robert Parker, José Peñín o Jancis Robinson. Normalment tasta una sola persona a etiqueta vista. Les guies solen portar les valoracions en punts i s’han d’adquirir, ja que les puntuacions no apareixen a l’etiqueta.

Habitualment, els vins ben puntuats a les guies són d’alt nivell i costen de trobar fora de restaurants o botigues especialitzades.

Als  concursos es tasten els vins en grups de tastadors que valoren els vins i atorguen medalles. Un concurs és tan important com el prestigi dels seus tastadors. Els resultats dels concursos són públics i gratuïts i els productors poden posar les medalles obtingudes a l’etiqueta, perquè consumidor,  enfront del lineal, pugui veure quins són els vins premiats i estiguin a la seva disposició.

Què fa especial el Concours Mondial de Bruxelles?

Enguany, el concurs arriba a la seva 30a edició i és un dels més importants del món pel que fa a mostres tastades, ja que es tasten unes 10 mil referències, que són avaluades per un jurat format per més de més 400 tastadors,  procedents de 51 països, entre ells Andorra.

Cada vi és tastat amb ampolla tapada, en sèries de vins de les mateixes característiques i preu, per un panell de tast d’entre 4 i 5 tastadors, de perfils i nacionalitats diferents, cosa que garanteix un resultat estàndard i confiable.

Què volen dir les medalles del concurs de Brussel·les?

  • Plata: És un bon vi, amb virtuts, agradable, i sense defectes.
  • És un gran vi.
  • Gran or. És un vi excepcional.

Qui són els tastadors que van d’Andorra al concurs de Brussel·les i quin és el seu perfil?

MIREIA BOSCH

Perfil artístic i hedonista. És directora del restaurant de Pessons. Es va llicenciar en Belles Arts i va estudiar el curs oficial de sommelier a ASI (Association de la Sommellerie Internationale, 408 hores en dos anys) i va fer estudis de cuina a Hoffman.

Es valora que està al capdavant d’un restaurant que serveix vins a consumidors de diversos gustos i orígens i a més, que està en permanent contacte amb l’opinió dels consumidors. Recomana vins i elabora cartes, al  restaurant que dirigeix, i a 2ipico vins, exerceix com a assessora. El seu perfil fa que cap gran vi es quedi sense medalla. Ha sigut tastadora en les darreres edicions del concurs mundial de Brussel·les, Garnatxes del món, Euphosia Challenge a Verona, Giroví i Vinari.

JOSEP BAETA

Té un perfil més tècnic. És sommelier ASI per ESOHB. Ha cursat estudis d’enologia i viticultura a l’estació enològica de Vilafranca i a l’escola d’espiells. També va fer estudis de direcció hotelera i seguretat alimentària a la UAB. Ha elaborat vins com a microproductor, i actualment, és importador i distribuïdor de vins amb 2iPico vins.

Un perfil com el d’en Josep, garanteix que cap vi amb defectes pugui tenir medalla. Ha sigut president dels sommeliers de Barcelona entre el 2003 i el 2011. A més, ha participat com a jurat en diverses edicions dels concursos nacionals de sommeliers a Catalunya i a Mèxic. També ha estat  tastador al concurs de Brucel·les, Garnatxes del món, Giroví, Vinari i Euphosia Challenge a Verona, entre d’altres.