“Amb les mans a les butxaques”, la nova cançó de Juli Barrero

Juli Barrero va presentar el seu nou treball musical, “Amb les mans a les butxaques”, una invitació a la reflexió i participació activa envers les causes socials.  

 Fotos: Pat Bragança

“Amb les mans a les butxaques” centra el focus en els migrants que arrisquen la vida a la mar, però també podria ser perfectament qualsevol causa social, principalment aquelles que són invisibles per a molts mitjans de comunicació, ja sigui perquè són contràries a algun interès o  perquè no tenen una tirada que es pugui traduir en un interès comercial.

En aquest sentit, el cantant afirma que en aquesta cançó la crítica apunta a aquelles persones que poden ser part activa de la solució de molts problemes, però que prefereixen viure còmodament en una imatge fictícia del món. “No es tracta que tots ens llancem a la mar a salvar persones, ni que tots dediquem un munt d’hores a causes socials. Es tracta de què cadascú de nosaltres faci fins on pugui per aportar solucions a problemes que sovint són més propers del que ens imaginem” explica el Juli.


Si bé el llançament del seu nou treball el va realitzar el passat 13 de gener, la cançó va sorgir gràcies a un repte que l’associació “obrim-los, obrim-les” li va proposar el juny de l’any passat. “Després d’aquest repte, va arribar la idea de fer un bon enregistrament i un vídeo. Tots els instruments i veus que se senten a l’àudio, que he penjat al YouTube, els he fet jo sol des de casa, però posteriorment el tècnic Pep Bordas m’ha ajudat en el procés de “mastering” i la postproducció” assenyala el cantant.

A més a més, afegeix “Pel que fa al vídeo, vaig tenir la idea de llençar una convocatòria oberta a tothom. Tenia molt clar que havia de ser un vídeo amb moltes cares diferents, ja que la problemàtica dels migrants ens afecta a tots. Per a enregistrar les imatges vaig rebre l’ajuda de la Pat Bragança, que alhora també em va assessorar en l’àmbit legal, i en ple procés, l’associació “Creuem fronteres” em va sorprendre amb un regal meravellós, la cessió d’unes fantàstiques imatges captades pel Lluís de Juan, durant una expedició al Sàhara Occidental. El vídeo es completa amb imatges reals de rescats en alta mar. En aquest cas són imatges que Metges sense Fronteres té penjades, amb el Creative Commons, que permet la seva utilització. He volgut fugir de les imatges més crues, ja que crec que per desgràcia ja n’hem vist masses i massa sovint, centrant-me en dos protagonistes: els qui arrisquen la vida llençant-se al mar cercant un futur millor, malgrat la incertesa del viatge; i els voluntaris que creuen en la necessitat vital d’ajudar als altres, malgrat que això pugui comportar riscos físics, i també jurídics”.

El 2021 serà un any molt mogut musicalment, afirma el Juli, que ja està treballant en nous temes, amb músics i productors de primeríssim nivell. El cantant assegura que, si aconsegueix el finançament suficient, el seu objectiu és dur a terme un projecte que permeti exportar la cultura, vinculant el binomi música i territori. El seu objectiu és portar el repertori en el qual ha estat treballant, durant els últims mesos, als principals escenaris i festivals de Catalunya. “Comptem amb la complicitat d’algunes marques comercials, i esperem també poder comptar amb el suport de les institucions” afirma el cantautor, qui considera que, si bé el 2021 serà un any complicat per qüestions sanitàries, també serà una oportunitat per a fer front al mercat d’una manera seriosa i eficient. Aquest país és referent de l’esquí, el turisme i el comerç, però, per què no pot ser-ho també per la seva creativitat?, es pregunta l’artista.