&And, una cervesa d’Andorra per a Europa

&And és la primera cervesa gastronòmica d’Andorra i l’elabora l’Ivan García Adelantado, un jove andorrà de 24 anys amb caràcter emprenedor i apassionat per la gastronomia. L’Ivan té grans projectes que portaran el nom del país en el panorama internacional.

Com se’t va acudir fabricar cervesa a Andorra?

Vaig decidir estudiar gastronomia a un dels millors llocs d’Espanya, al Basque Culinary Center de San Sebastià, on vaig fer la carrera de Gastronomia i Arts Culinàries, en la branca d’indústria alimentària. Llavors vaig pensar què podia fer a Andorra en aquest camp i que fos alguna cosa innovadora. Aquí ja hi havia dues fàbriques de cervesa però nosaltres volíem fer alguna cosa diferent. Vam començar a fer cervesa amb la intenció d’exportar i de donar a conèixer Andorra com un país on es fa una bona cervesa gastronòmica. Tal com diu el nostre eslògan “From Andorra to the world”.

&And, cervesa gastronòmica
Foto: McGrau
On exporteu?

De moment, no estem exportant però tenim intenció de fer-lo a determinades ciutats de França i Espanya. I no solament exportarem cervesa, sinó que fem maridatges perquè la cervesa gastronòmica s’ha de combinar amb un bon àpat.

On esteu fent aquests maridatges?

De moment estem als bons hotels d’Andorra i a diversos restaurants singulars, on es pot gaudir d’un bon dinar, també venem la nostra cervesa a centres comercials de qualitat del país, on el nostre producte es cuida de forma excel·lent, establiments tots ells que es poden consultar a la nostra web www.andgaradel.com.

“Vam començar a fer cervesa amb la intenció d’exportar i de donar a conèixer Andorra com a un país on es fa una bona cervesa gastronòmica”

Foto: McGrau
Parla’m de la teva cervesa…

Es diu “And”, un símbol reconegut internacionalment, hi hem associat un disseny molt net, lluny del disseny habitual de les cerveses artesanes. Elaborem dues cerveses, una de rossa, molt suau i refrescant, de 4,2º, ideal per a l’aperitiu, i una altra de torrada, de 6,3º, per acompanyar els menjars o fins i tot per fer el ressopó. Marida molt bé amb carns i també amb xocolata!

El nostre “best line” és “Craft Beer & Other Pleasures”, és a dir, cervesa artesana i altres plaers.Amb això vull dir que el nostre treball no s’atura amb l’elaboració de la cervesa, sinó que la volem maridar amb altres productes culinaris per amplificar el plaer de la bona cuina. A la nostra web també mostrem productes de qualitat fets a Andorra per maridar amb la nostra cervesa. Volem establir relació amb altres productors del país per treballar conjuntament i organitzar esdeveniments gastronòmics.

Ivan García Adelantado, CEO de &And
Foto: McGrau
D’on procedeixen les matèries primeres?

Utilitzem les maltes Simpsons que venen d’Anglaterra, que donen una qualitat excepcional; el llúpol arriba d’Espanya, encara que és d’origen anglès i d’Estats Units; el llevat el portem del Canadà i com a ingredient autòcton, l’aigua d’Andorra, a la qual traiem el ferro i el clor. Si partim d’una bona matèria primera i a més la cervesa està feta amb amor, el producte serà perfecte.

Sou una empresa familiar?

Sí, treballo amb els meus pares. Tenim la fàbrica a Santa Coloma, de nova planta, amb una tecnologia innovadora. En total som quatre persones treballant. Vam començar el projecte fa un any i mig i farà dos mesos que hem tret la cervesa al mercat.

Foto: McGrau