David Aguilar, una història de superació personal amb peces de Lego

El jove David Aguilar va néixer sense l’avantbraç dret. Sempre ha estat un apassionat del Lego i acaba de construir una pròtesi articulada amb peces d’aquest joc. L’empresa danesa ja l’ha felicitat.

Com se’t va acudir construir-te una pròtesi amb Lego?

Des de molt petit sempre havia estat aficionat als Lego, els meus pares me’n compraven sempre i jo feia les meves pròpies creacions. Jo vaig néixer amb una malformació, em falta l’avantbraç dret, tot i que tinc la mà i l’articulació del colze. Quan tenia 9 anys, estava construint un vaixell amb Lego, me’l vaig posar a la mà i vaig pensar que podria acabar sent un braç! Era com una capça que es va convertir en la meva primera pròtesi, molt simple i rudimentària.

I la que has fet ara, funciona?

Molt bé! Tenia un helicòpter fet amb peces de Lego, me l’estava mirant des del llit, estirat, i de sobte vaig decidir desmuntar-lo i crear aquesta pròtesi.

“El meu somni era aconseguir muntar una pròtesi que em permetés fer treballar el meu braç”

Quan vas trigar?

La vaig fer en una setmana…

Quantes peces vas utilitzar?

Menys de 300.

I pots agafar coses?

Sí, coses lleugeres, un vas buit, papers… Però és molt útil.

El teu pare va penjar la notícia al Facebook i la casa Lego va reaccionar…

Sí, em van enviar un missatge, em van felicitar, però jo esperava que ho pengessin al seu bloc, però no ho van fer.

La creació d’aquesta pròtesi, ha canviat la teva vida?

Sobretot m’ha fet reflexionar sobre què voldria fer de gran. Sóc un apassionat de la robòtica i de l’enginyeria informàtica, i m’he adonat que, ara que he construït el braç, veig que puc crear coses que poden ajudar a les persones.

Així que vols estudiar enginyeria robòtica…

Sí, la robòtica és una branca de l’enginyeria, tinc clar que em vull dedicar a això.

T’has convertit en tota una estrella al Col·legi Sant Ermengol!

Doncs sí, tothom em va veure a TV3, a la televisió andorrana, a La Vanguardia, als altres diaris… A més, he fet xerrades als més petits, i tothom s’ha interessat molt pel que feia. Veig que els companys m’aprecien molt més!

És una història de superació personal…

Això era el meu somni, aconseguir muntar una pròtesi que em permetés fer treballar el meu braç. Crec que la meva experiència pot significar una ajuda per les persones que, com jo, tenen un problema físic.

“Sóc un apassionat de la robòtica i de l’enginyeria informàtica”

Imagino que no havia de ser fàcil la teva vida a l’escola.

No, al principi va ser difícil. Però ara està tot superat!

Has pensat en patentar-ho?

Pel fet d’haver-ho fet amb peces de Lego, potser no serà fàcil patentar-ho. En canvi, sí que es podria reproduir la meva peça amb una impressora 3D, això no costa gaire diners.

Perquè les pròtesis que hi han al mercat deuen ser molt cares.

Sí, els preus són molt elevats, no estan a l’abast de tothom. El que jo vull és que tothom pugui tenir accés a una pròtesi com la meva, per això vull donar-les a conèixer.

També tens un canal de YouTube.

Sí, sóc molt actiu a les xarxes. Si entres a Hand Solo Launch Pad, veuràs tot el que faig, sóc un gran aficionat a la música electrònica i espero aconseguir molts seguidors.

David Aguilar Lego