El FC Andorra brega amb la incertesa al voltant del format de la competició

Amb només dos partits oficials al capdavant del FC Andorra, l’entrenador Nacho Castro ha hagut de repensar la pretemporada dels seus jugadors, que encaren no coneixen el calendari de compromisos de la temporada 2020-2021, a la Segona B. A banda d’aquesta qüestió, el “míster” va fer un repàs sobre la realitat del club.

Fotos: FC Andorra
Què representa per a vostè poder fer aquest pas endavant i dirigir un equip que representa la voluntat de tot un país?

Sobretot, orgull. Al final estem representant un país i un club amb unes possibilitats de creixement enormes. És cert que, a nivell personal, en molt poc temps, ja que vaig arribar-hi el febrer, ha estat un canvi gran en la meva vida. Vaig deixar de banda una feina estable per fer una aposta personal, perquè crec en aquest projecte. Estic il·lusionat i amb moltes ganes perquè realment estic fent el que m’apassiona: dedicar-me les 24 hores al dia a entrenar.

Quins són els vostres objectius de cara a la temporada 2020-2021?

L’objectiu és ser el màxim d’ambiciosos que puguem. Aquest és un club que fa molt poc temps que està en funcionament,  ja que no fa gaires anys estava competint en la Primera Divisió de la Lliga Catalana, així que, està fent les coses bé, però ara tenim un gran problema que és la pandèmia. Això ha comportat que passés molt temps sense poder fer el que ens agrada i, a més a més, tampoc sabem quin serà el nou format de competició. Aleshores, hi ha situacions que, com a entrenador i com a jugadors, no podem controlar-ne, però almenys hem començat a fer el que ens apassiona: viure el dia a dia, retrobar-nos i dur a terme una pretemporada que ens permeti aconseguir objectius ambiciosos dins d’una competició molt forta, que compta amb equips històrics que també lluitaran pel mateix objectiu.

Entrenador Nacho Castro del FC Andorra
El director esportiu del club, Jaume Nogués, va assegurar que l’objectiu del FC Andorra és mantenir el mateix nivell competitiu i garantir l’estabilitat financera. Concorda vostè amb aquesta visió o pensa que el club pot fer el pas següent cap a la categoria superior?

Jo crec que sí. Al final, estem parlant d’un club ambiciós i amb un potencial gran i que compta amb el suport de tot un país. És claríssim que, a nivell d’infraestructures, el marge de millora és enorme, perquè tampoc disposem d’un camp de gespa natural, a diferència de la majoria dels equips, ja que també és un requisit obligatori en la lliga professional. Aquests són passos ambiciosos que es farien en cas d’aconseguir el salt al futbol professional. Sí, és clar que hem de centrar-nos en el nostre dia a dia, però mantenint el sentit comú (…); si el club continua creixent de la manera en la qual ho ha fet, durant els darrers anys, segurament tindrem més possibilitats d’èxit.

En un comunicat, la RFEF va informar que el pròxim 14 de setembre es ratificarà l’inici del campionat de Segona Divisió B, previst per al pròxim 18 d’octubre.

Certament, comptar amb un camp de gespa natural pot representar una diferència notable, i és quelcom que jugadors professionals, tant de Primera Divisió com de Segona Divisió A, demanen. Però com afecta al club comptar amb gespa artificial?

Et redueix la possibilitat de fitxar jugadors, ja que, en valorar diferents opcions, aquests preferiran jugar en un camp de gespa natural que no pas en un camp de gespa artificial. El nostre camp, malgrat ser de gespa sintètica, és una superfície nova que està en perfectes condicions, però sí que és cert que, al moment de portar diferents perfils de jugadors, que han competit en el futbol professional, sí que és un hàndicap per poder portar-los.

El club sembla estable, des d’un punt de vista financer, però això li resulta suficient per assolir els objectius esportius que vostè s’ha plantejat?

Pel que he pogut viure, durant el poc temps que he estat aquí, amb un parell de partits de la temporada passada i d’aquesta temporada, estic encantat. A banda de ser un club amb un bon potencial, el FC Andorra és un club familiar i proper que et dona totes les possibilitats i, en aquest sentit, estem molt satisfets perquè crec que, tant cos tècnic com jugadors, disposem de totes les facilitats per fer el que més ens agrada i amb les millors condicions possibles.

Nacho Castro en la pretemporada del FC Andorra
Sobre el desenvolupament de la següent temporada, encara hi ha un ambient d’incertesa al voltant d’aquest tema. Heu rebut alguna comunicació per part de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) envers aquesta situació?

Sí sabem que començarem el torneig el dia 18 d’octubre, però no tenim confirmat com serà el format de competició. A causa del retard en l’inici de la competició, preveiem que el format d’aquest sigui més reduït i el marge d’error serà més petit. Actualment, tampoc tenim un protocol establert per part de la RFEF en el marc de la pandèmia, malgrat que sí que seguim el protocol marcat pel Govern d’Andorra, el qual trobem molt ben estructurat; de fet, Govern ens ha facilitat fer les proves PCR i ha vetllat per la salut de les persones. Sí que és cert que al voltant de la competició hi ha una sort d’incertesa que ens agradaria resoldre per poder planificar la nostra temporada.

Sens dubte, la Covid-19 ha afectat considerablement el vostre calendari d’activitats, però quins altres obstacles heu de superar de cara a la nova temporada?

És una situació realment atípica perquè estem fent una pretemporada més llarga del que acostumem, ja que normalment les pretemporades duren unes 6 setmanes i la d’enguany té una previsió d’almenys 10. Estem parlant de jugadors que no han jugat un partit de competició oficial durant un període d’aproximadament 7 mesos; afortunadament, els jugadors s’han comportat de manera molt professional i han arribat en condicions òptimes per poder dur a terme la seva feina de manera progressiva. No obstant això, el pitjor ha estat viure la situació mental d’incertesa, que és quelcom molt important, no només en l’àmbit esportiu, sinó també laboral. Si mentalment estàs bé, el teu rendiment millorarà.

Una de les claus per poder fer el pas cap a les divisions professionals és comptar amb un planter sòlid. Quin és el grau de desenvolupament del futbol base en el FC Andorra?

La idea del club és fer una aposta ferma pel futbol base durant el pròxim any. Sabem les limitacions que hi ha al país, pel que fa a l’assistència, quelcom diferent a Barcelona o a la resta de Catalunya. A tots ens agradaria que, en un futur, el FC Andorra comptés amb una plantilla de jugadors que, en la seva majoria, estigués conformada per futbolistes del país. La idea és treballar, a mitjà i llarg termini, per poder tenir xavals que es vegin identificats amb el club i el puguin representar. Pel que fa al futbol femení, el club també preveu fer pròximament una aposta molt important.

democrates andorra