Miquel Huguet, el bibliòfil transgressor

Com reconeix ell mateix, és un malalt dels llibres. O un friqui. O un apassionat. El cas és que té veritable dèria pels llibres antics. Curiosament, el Miquel Huguet és una persona que viu la innovació sota tots els seus angles. I així ha creat un innovador concepte editorial com es l’obra Andorra Aeterna, i a més, ara acaba de presentar la seva segona gran obra editorial Cathalonia Aeterna.

Com aterra a Andorra?

El Cercle d’Economia d’Andorra em va convidar a impartir una conferència  sobre innovació quan s’estava gestant l’obertura econòmica. Això era el febrer de 2012, la llei s’aprovava al juny de 2012 i el 3 de juliol ja constituïa la meva empresa de capital 100% estranger, crec que va ser la primera… La meva empresa és un viver de projectes d’innovació i tecnològics. De seguida vaig demanar la residència i em vaig traslladar aquí amb tot el meu centre d’operacions. Ja sé que només sóc un resident, però em sento com un andorrà més.

Què ha aportat l’obertura econòmica al país?

Entre altres coses, a fer venir empresaris que com jo, passem desapercebuts, que fem la nostra feina però no se’ns coneix. I la veritat, tots els que jo conec estem molt satisfets de haver pres la decisió de traslladar-nos a Andorra.

I això aporta riquesa al país?

És clar! Jo ja fa cinc anys que estic aquí, a part de la despesa personal que realitzo al país, faig venir gent, organitzo nombroses reunions i trobades amb persones de fora que venen al país i s’hi deixen considerables sumes de diners, i encara només estem  al començament.

“Sóc un friqui dels llibres, ja hi era aficionat de petit”

Com neix el projecte d’Andorra Aeterna?

Aquest projecte neix de la meva passió pels llibres. T’he de confessar que sóc un friqui dels llibres, ja hi era aficionat de ben petit. Així doncs el projecte neix a una de les meves empreses, La Biblioteca Impossible. Vam treballar durant tres anys, fent recerca i investigació amb historiadors, hi havia el Pere Canturri, el Joan Peruga, la Susanna Vela i el Toni Ubach.

Com vau treballar?

Vam començar a remenar arxius per tal de reconstruir el passat d’Andorra a partir de documents que vam anar descobrint, vam trobar peces inèdites com els capítols matrimonials entre la casa de Foix i la de Castellbò… Va ser fantàstic! De fet, Andorra Aeterna és l’obra cabdal sobre els orígens i la creació de l’actual Principat d’Andorra, una obra monumental i irrepetible, limitada a 400 unitats, amb reproduccions facsímil dels principals documents històrics del país.

N’hi ha a partir de l’any 805, l’acta de consagració de la catedral de la Seu d’Urgell, els pareatges o els manuscrits del Manual Digest i del Politar Andorrà. N’estic content, perquè dels 400 llibres que vaig fer, n’hem assolit una gran venda. Hi ha famílies que n’han comprat un exemplar per cada membre.

Era una empresa arriscada…

Com saps, provinc del sector de la biotecnologia, i fa uns 8 anys havíem fet un estudi sobre el sector de la bibliofília, que està compost per 20.000 persones al món, un sector petit amb un perfil de persones amb un elevadíssim nivell cultural i adquisitiu. Aquest sector gasta una mitjana de 5.000 dòlars l’any i reclamava innovació i novetats. Llavors vaig decidir reproduir un original meu d’un Kamasutra manuscrit persa que havia comprat al Líban amb posterioritat a la revolució islàmica a l’Iran. En vaig fer 600 unitats, de les quals n’hi havia 100 amb or pur, que valien 10.000 euros cada llibre, i en menys d’un any els vaig vendre tots.

Això em va fer veure que l’estudi de mercat tenia raó i que en realitat, és només la innovació el que farà créixer els països econòmicament i que la bombolla immobiliària no tornarà mai més. I quan parlo d’innovació, no solament em refereixo al sector tecnològic, sinó a qualsevol sector. Cal ser transgressor per avançar. La Unesco, des del seu departament de bioètica, assegura que la transgressió és una part fonamental en l’ètica de les persones,  perquè si no s’ultrapassen els límits entre el que està permès i el que no ho està, no es pot crear una evolució ni social ni tecnològica.

“Només la innovació farà créixer els països econòmicament”/strong>

I ara arriba la Cathalonia Aeterna.

Sí, l’acabem de presentar. Segueix el patró de l’Andorra Aeterna, és una obra monumental i irrepetible que traça la singularitat de Catalunya des de la conquesta de Barcelona per les tropes carolíngies, el 801, fins a la capitulació de la ciutat de Barcelona davant de les forces borbòniques, el 1714, a través de documents reproduïts amb sofisticades eines tecnològiques. N’hem fet una edició facsímil de 714 unitats, que inclou una acta notarial que en certifica la irrepetibilitat i en justifica la tirada.

__________________________________________________

Miquel Huguet Viñas neix a Barcelona el 30 de setembre del 1956. És economista de professió, fa un postgrau de Màrqueting a ESADE. Prové del sector de la biotecnologia, on ha treballat més de 25 anys. Imparteix freqüentment conferències sobre innovació i finançament, és autor del llibre, “Fundraising” (Edicions A4). És empresari, emprenedor i inversor. Durant 25 anys ha desenvolupat la seva activitat professional en empreses de la indústria biotecnològica, i també ha participat en l’impuls inversor de projectes empresarials de base tecnològica.

Va iniciar la seva carrera professional en corporacions farmacèutiques i de biomedicina, va ser director de divisió de Palex, director de màrqueting de Revlon, director de la divisió OTC del laboratori Madaus, membre de la junta de l’Hospital General de Catalunya,  i director general i CEO dels laboratoris Milchwerke Westfallen. Però en els últims anys ha traslladat l’experiència i coneixement acumulats en la innovació tecnològica i s’ha dedicat a la creació d’empreses innovadores en sectors tradicionals, com el cultural.

Està casat amb la Conxa, té dos fills, el Miquel de 29 anys, que és empresari i viu a Miami, i la Maria, de 26 anys, que viu a Andorra i que segueix els seus passos en l’àmbit de la innovació tecnològica. La seva gran afició són els llibres, és un gran bibliòfil. També li agrada l’esport,  és un esquiador empedreït i neda cada dia mes de mil metres, dissabtes i diumenges inclosos.