30 dibuixos per conscienciar sobre el canvi climàtic

Jean Plantu és un dels protagonistes de l’exposició “Ça chauffe pour la planète – Trenta dibuixos de premsa com a crit d’alarma”, instal·lada al Museu de l’Electricitat de Feda fins al 31 de juliol.

30 dibuixos exposició FEDAUna de les caricatures de Plantu,”I per tant, s’escalfa”, es refereix a Galileu, que amb l’ajuda d’un globus terraqüi s’adreça a una multitud dividida entre climatòlegs i climacèptics. El dibuix forma part d’una selecció de les obres dels artistes membres de l’associació Cartooning for Peace, que engloba a 184 caricaturistes de 64 països i que utilitzen el dibuix com a idioma universal per promoure la llibertat d’expressió, els drets de les persones i el respecte entre diferents cultures i creences.

Recorregut 30 dibuixos a FEDA
Foto: SFGA/JAViladot

Per a la ministra Sílvia Calvó, l’exposició és una iniciativa més per conscienciar a la població andorrana, però al seu parer s’ha de continuar conscienciant perquè “tots som responsables i tots hem de participar a progressar en la millora del nostre entorn i del medi ambient”. Calvó espera que les imatges interpel·lin a la ciutadania i als escolars que visitaran l’exposició de les problemàtiques ambientals.

Autoritats a FEDATot i que els missatges poden semblar difícils de pair per als visitants, de la mà del dibuix, es tornen més accessibles al públic. El recorregut comença parlant de la contaminació, continuant pel canvi climàtic i l’amenaça de la biodiversitat i acaba amb les preocupacions agroalimentàries i la seva repercussió en la salut.

Nens al Museu de l'ectricitat de FEDA
Foto: SFGA/JAViladot

La idea de l’exposició va sortir de l’ambaixada de França, segons va explicar l’ambaixadora Jocelyne Caballero, que va sentir Plantu en una entrevista a la ràdio. Al sentir-lo parlar amb convicció sobre la sostenibilitat del planeta, i aprofitant els lligams de França amb el Principat en el compromís de lluita contra el canvi climàtic, l’ambaixada va iniciar els contactes amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i amb Feda per organitzar l’exposició. “És la primera vegada que s’exposa a Andorra”, però l’equip de Caballero té la intenció de fer-la circular per ciutats properes com són Tolosa, la regió d’Occitània i els instituts francesos establerts a Espanya.