Cuines d’aquí: Arròs de gamba vermella i pernil de Jabugo

Recepte de Marcel Besolí i Guillem Plana, del Celler d’en Toni
Arròs de gamba vermella i pernil de Jabugo
Marcel Besolí i Guillem Plana del Celler d'en toni
Foto: César De Pablos
Ingredients per a 2 persones
  • Dues tasses de cafè d’arròs bomba
  • Una cullerada sopera de ceba negra
  • Quatre gambes vermelles
  • Una cullerada sopera de picada catalana
  • Quatre làmines de pernil de Jabugo
  • Una cullerada sopera de tomàquet fregit
  • Brou de peix
  • Una cullerada de cafè de sal
  • Oli d’oliva verge extra
Preparació
  1. Escalfarem l’oli d’oliva verge en una cassola, hi afegirem la ceba negra, la picada, el tomàquet i dues tasses de cafè plenes d’ arròs.
  2. Ho remenarem poc a poc durant 30 segons i tot seguit hi afegirem el brou de peix. Farem bullir els primers minuts a foc fort i després el baixarem una mica i acabarem els últims 5 minuts al forn.
  3. Just abans d’emplatar marcarem les gambes vermelles a la planxa.
  4. Un cop surt l’arròs del forn hi afegirem les gambes i el pernil. I ja el tindrem preparat per menjar. Us recomanem menjar-lo directament de la cassola.
L’arròs, sense intoleràncies

L’arròs és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població mundial. Juntament amb el blat, és l’aliment més consumit i que es digereix molt millor que el blat i el gluten. De fet, no es coneixen intoleràncies a l’arròs ni derivats, i la societat més longeva, l’oriental, acompanya els plats amb arròs i no amb pa. A Catalunya, la zona amb més tradició de cultiu d’arròs és el Delta de l’Ebre, que té la Denominació d’Origen Protegida (DOP) arròs del Delta de l’Ebre des de 1989, amb sis varietats autoritzades: bahia, bomba, montsianell, sénia i tebre; i la denominació arròs ecològic del Delta de l’Ebre Riet Vell, amb les varietats arròs blanc ecològic, arròs bomba ecològic i arròs integral ecològic.

Arròs
Foto: Gastroteca

A la comarca del Baix Ebre (al Delta de l’Ebre) es produeix encara arròs de manera artesana i tradicional amb molí de fusta. L’Empordà també és una altra zona amb tradició d’aquest cultiu que es remunta al segle XV. Amb l’anomenat Arròs de Pals que es comercialitza sota la marca Arròs de Pals, de qualitat extra i que es presenta de forma envasada. Les varietats més conegudes que es conreen a Pals són el bahia i l’bomba com a més tradicionals, i el carneroli i el nembo com a més actuals.