Operació “desconfinament saludable”

Ara que arriba el bon temps i també les ganes i l’oportunitat de poder començar a sortir, és sens dubte un bon moment per cuidar-se. Comença l’operació desconfinament saludable amb bon peu!

Per: Marta Pons

Si venim d’un confinament on hem menjat més i ens hem mogut menys, toca reprendre bons propòsits i si és a la inversa, toca seguir persistint en la bona línia.

En tot cas, ara i sempre,  cal tenir present que uns bons hàbits alimentaris han d’anar acompanyats d’exercici físic i molta psicologia per que siguin efectius i permanents.

Si parlem d’estratègies nutricionals noves, aquest any sentirem a parlar de dejú intermitent, low carb, keto, flexitarianisme…

Dejú intermitent  pot ser de 12, 14, 16 hores o fins i tot més, aporta beneficis per la salut i contribueix a la pèrdua de pes sempre i quan la resta d’hores s’equilibrin els nutrients correctament, val a dir que no tothom és apte per dur a terme aquesta estratègia i és recomana fer-la sota supervisió.

operació desconfinament saludable amb fruites

Low carb: es tracta d’ ingerir menys de 150g de carbohidrats al dia i substituir-los per aliments rics en fibra, proteïna i greix saludable. No te perquè ser una estratègia baixa en calories, ajuda a regular la gana i l’ansietat i s’ha demostrat efectiva per regular els nivells de sucre en sang.

Cetogènica: restringeix els CH per sota dels 50g al dia perquè al cos no li quedi més remei que utilitzar el greix de reserva com a combustible, aquesta estratègia no és apta si es practica esport i resulta difícil de compaginar amb la vida social, a llarg termini no ha demostrat ser més efectiva que qualsevol altra estratègia. Augmenta la sensació de sacietat i està indicada en algunes patologies per millorar-ne el tractament o la simptomatologia.

Flexitariana: més que una estratègia és un estil de vida que aposta per una alimentació a base d’aliments d’origen vegetal  amb un consum esporàdic  d’aliments d’orígen animal.

Aquestes estratègies es poden utilitzar com a eines dins d’una pauta personalitzada si es consideren adients segons les característiques i circumstàncies de les persones i sense perdre de vista l’objectiu final, aconseguir un pes saludable i millorar els hàbits alimentaris.

4 punts clau d’ un desconfinament alimentari saludable :
  1. Planificar a l’avança els menús setmanals
  2. Fer batch coocking : cuinar un dia receptes bàsiques per muntar diferents plats setmanal ( per exemple llegums, escalivada, arròs integral, salsa bolonyesa, salsa pesto,  crema de verdures ,..)
  3. Fer una compra intel·ligent i sostenible amb ingredients saludables i de proximitat
  4. Substituir gormanderies per fruita o  fruits secs