La caiguda del cabell a la tardor

Les persones perdem 100 cabells al dia, a la tardor aquesta pèrdua es pot duplicar. Diversos estudis científics han demostrat que el creixement del cabell segueix un cicle estacional.

A la tardor disminueix la fase anàgena − fase de creixement dels cabells que augmenta durant la primavera − i s’activa la fase telògena, que en propicia la caiguda. Si a aquesta estacionalitat natural del creixement hi afegim la deshidratació que pateix el cabell a l’estiu, una alimentació pobra en carn, peix i fruites; i altres factors intrínsecs de cada persona, es fa evident que a la tardor és molt important tenir-ne cura per enfortir-lo i evitar-ne les pèrdues.

Les causes intrínseques i específiques de cada persona que incideixen en la caiguda dels cabells han de ser diagnosticades i identificades per un dermatòleg o centre especialitzat, que ens assessoraran perquè rebem el tractament adequat. A grans trets, l’alopècia (caiguda ràpida dels cabells) es produeix per les causes següents:

Causes d’origen medicamentós

Els fàrmacs poden interferir en la fase anàgena del cabell (antineoplàsics i antigotosos), i n’hi ha que indueixen a la fase telògena (anticoagulants, anticonceptius i molts altres medicaments; consulteu el vostre farmacèutic). L’alopècia també pot ser un efecte advers d’altres medicaments, com per exemple els que s’administren en alguns tractaments de quimioteràpia.

Causa per falta de vitamines provinents de la dieta

Alopècies per falta de vitamina A (ous, fetge, verdures en genera); vitamina B (peix, carn, ous, llegums, cereals integrals) i vitamina H o Biotina (llevat de cervesa, ous, arròs, llet, fetge, ordi, soja…).

Causes hormonals

Alopècia androgènica. És hereditària i d’origen genètic. Apareix majoritàriament en homes, però a vegades també s’esdevé en dones.

Causes autoimmunitàries

Alopècia areata, que es pot desencadenar després d’estar exposats a situacions d’estrès i infeccions, per constitució atòpica, antecedents familiars, etc.

Causes sistèmiques provocades per malalties

Hipotiroïdisme, l’hipertiroïdisme, la diabetis i el lupus eritematós.

El postpart

Pot aparèixer una alopècia difusa entre 60 i 75 dies després del part.

La menopausa

Els desequilibris minerals de contingut hídric i lipídic de la pell poden afectar l’estructura del cabell i minvar-ne la qualitat. A més a més, els canvis hormonals disminueixen la fase anàgena del cabell.

Per tant, durant la tardor és molt important preservar els cabells de la caiguda estacional per no agreujar l’alopècia intrínseca que es pugui patir. Es pot aturar la pèrdua i millorar la qualitat del cabell en aquesta època de l’any si se segueixen les recomanacions següents:

  1. Tingueu cura de l’alimentació: augmenteu la ingesta d’aliments que nodreixin el sistema nerviós, que enforteixin el teixit connectiu (aliments rics en vitamina C) i que afavoreixin la desintoxicació. Carn, peix, vegetals de fulla verda, cereals, llevat de cervesa, arròs, soja, olis vegetals, mariscs i fruites riques en vitamina C.
  2. Incloeu un suplement a base de minerals i vitamines per enfortir l’estructura del cabell: zinc, biotina, metionina, cistina, ferro, vitamina D, vitamina B12, àcid fòlic, etc.
  3. Feu servir productes cosmètics que frenen la caiguda dels cabells, augmenten la fase anàgena i retarden la fase telògena, com per exemple xampús desintoxicants i ampolletes amb vitamines d’ús tòpic. Apliqueu-los de dos a tres vegades a la setmana.
  4. Hidrateu els cabells amb mascaretes de queratina, no els renteu cada dia i realitzeu la darrera aclarida amb aigua freda, i no els modeleu en excés (assecador, planxa, fixadors, etc.).
  5. Disminuïu l’estrès: procureu estar en contacte amb la natura i feu exercici.