I si et diem que hi ha maneres de prevenir els refredats?

Segons un estudi realitzat per una multinacional farmacèutica, els espanyols ens passem una mitjana de 1.334 dies de la nostra vida, al voltant de quatre anys, amb el mocador a la mà intentant superar refredats o una grip.

Patir un refredat sembla que és una franquícia que tots hem de pagar quan arriba el fred. Però sembla que no cal patir aquesta desagradable sensació de tenir el nas taponat, els ulls plorosos, una tos recalcitrant, febre, mal d’ossos i un malestar general que ens fa anar com ànima en pena a la feina i no ens deixa dormir a les nits.

El pitjor és que creiem que la resignació i “el no es pot fer res” és llei. I no és així, a més d’aplicar la saviesa popular, ja existeixen productes molt naturals que ajuden a no caure en les urpes del refredat (fins i tot de la grip) i, si el mal ens agafa a traïció, podem frenar-lo en sec i pal·liar els símptomes, reduint-los en intensitat i durada.

On ens contagiem?

Els canvis bruscos de temperatura, amb un (57,5%), ostenten el hit del rànquing; seguits del contagi dins de l’entorn familiar (32,9%), laboral (20,7%) i per tenir les defenses baixes (23%), aquestes són les principals causes per les quals caiem en les xarxes del maleït refredat.

consells per a curar refredatsQuè es pot fer per esquivar els virus?
  1. Sigues la més neta del món. Sense caure en un TOC (ja saps un trastorn obsessiu compulsiu de Sheldon Cooper de The Big Ban Therory). Renta’t les mans amb freqüència, amb aigua i sabó, durant almenys 15 segons i para especial atenció a les ungles i entre els dits. També pots utilitzar un desinfectant de mans en esprai.
  2. Dona-li un repàs a les superfícies que més toques amb un producte antibacterià (fogons, taula de treball, lavabo, teclat de l’ordinador, pantalla del mòbil, etc.).
  3. Evita el contacte directe amb persones acatarrades. I, si no et queda més remei (que no és qüestió de dormir al sofà si el teu noi està refredat), procura airejar els espais “contaminats” durant almenys 10 minuts i mira de netejar en profunditat.
  4. Fuig dels ambients freds, humits o amb fum. Els virus adoren les baixes temperatures i la humitat, així que evita l’exposició perllongada a la intempèrie, sense estar degudament proveïda, els canvis bruscos de temperatura i les begudes excessivament fredes. Allunya’t dels fums del tabac, són tòxics i un caldo de cultiu excel·lent per a la proliferació dels “dolents de la peli”. Un altre motiu més per deixar de fumar.
  5. Un xut de vitamines amb el canvi d’estació és un recurs per a elevar les defenses de l’organisme. Segons els experts, el 23% dels refredats els agafem per tenir les defenses per terra.
  6. Utilitza peces tèrmiques i ajustades. Un gran recurs per mantenir el cos calent i a temperatura constant. Vesteix-te a capes, així et podràs treure aquelles que et puguin sobrar al llarg del dia (per exemple a la feina). I recorda les peces ajustades als ronyons (encara que sembli un consell d’àvia són efectives), així com els peus calentets, són consells de la saviesa popular que no mai fallen.
  7. Practica la “difusió” d’olis essencials. Els difusors, que res tenen a veure amb els humidificadors, són tendència. A més d’aromatitzar l’ambient, utilitzats amb fórmules magistrals i personalitzades, que es venen en farmàcies i parafarmàcies i ja elaborats, el que els experts anomenen sinergies, són capaços no només d’esquivar els virus, sinó d’arrasar-los quan ja s’han apoderat de l’organisme.
I si ja tens el refredat a sobre?

Practica l’alquímia essencial. Els olis essencials són uns grans aliats per combatre els símptomes d’un refredat. T’expliquem dues receptes magistrals que pots elaborar tu mateixa. Una, s’escalfa en un cassó dues cullerades de mel, amb el suc d’una llimona espremut, fins que es lligui bé la barreja, s’afegeixen dues gotes d’oli essencial de Ravintsara de Puressentiel (de venda en farmàcies, Parafarmàcies o internet, uns 20 € els 15 ml) i t’ho prens tres vegades al dia (no més de set dies). Dos, en 100 ml d’oli vegetal (d’ametlles, per exemple), afegeix 10 gotes d’oli essencial de canyella, 5 gotes de clau, 5 de pebre negre, 20 d’eucaliptus, 20 d’avet i 20 de pi; obtindràs una sinergia per aplicar en els peus, el pit i l’esquena, que arrasa amb els virus, a més d’aportar calidesa i energia, gràcies a la seva acció rubefaent que augmenta el flux sanguini.