La taxa de transmissió del coronavirus a Andorra abaixa a 1,1

En roda de premsa, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que la taxa de transmissió del coronavirus SARS-CoV-2 s’ubica en 1,1, una xifra que remarca com a positiva, malgrat que l’objectiu de les autoritats sanitàries continua essent reduir aquest valor per sota d’1.

Fotos: SFGA/JAViladot

El ritme de reproducció (R0) del coronavirus SARS-CoV-2 –també conegut al país com a taxa de transmissió– mostra una reducció considerable des de la darrera actualització de les dades epidemiològiques, amb data del 12 d’octubre. El R0, que aleshores era d’1,46, actualment és d’1,1, per la qual cosa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, afirma que l’evolució de la pandèmia en la segona onada és estable.

Per a la màxima autoritat sanitària, l’objectiu és el de reduir el R0 a una xifra inferior a 1, un escenari que comportaria el decreixement gradual en el nombre de pacients infectats pel coronavirus. En aquest sentit, Martínez Benazet ha indicat que la corba de contagis continua en ascens, però amb una possible tendència a canviar la seva verticalitat; per la seva banda, el ministre ha informat que la pressió sobre el sistema sanitari andorrà ha estat reduïda. Seguint en la línia de l’estadística, el ministre Martínez Benazet ha fet èmfasi en la taxa de letalitat del virus, que actualment és d’1,9 i és inferior a la de la majoria dels països d’Europa.

Joan Martínez Benazet ha parlat sobre la taxa de reproducció de la Covid-19
Dues noves comissions d’experts i científics

Durant la seva al·locució, el ministre de Salut ha anunciat que, després de la reunió del Consell de Ministres, s’ha aprovat la creació dels comitès tècnic i científic per combatre el coronavirus, en els quals participaran representants del Ministeri de Salut, del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, d’Actua Tech, dels comitè de bioètica, així com prestigiosos professionals de la medicina com ara Magda Marquet, fundadora d’ALMA Life Sciences i pionera en el món de la biotecnologia; Antoni Trilla, catedràtic de la Universitat de Barcelona i epidemiòleg; Jordi Serrano, fundador i CEO d’Universal Doctor i assessor de diferents organismes internacionals com l’OMS, i un epidemiòleg de França.

Mesures per frenar la pandèmia

Amb l’objectiu de minimitzar els efectes de la pandèmia sobre l’economia i la salut de la població, Martínez Benazet ha indicat que enguany no es realitzarà l’Andorra Shopping Festival i es canalitzaran diverses estratègies per garantir visites ordenades i d’estada curta dels turistes, amb especial atenció del turisme de muntanya, esquí, activitats culturals, wellness i compres. “Amb la ministra de Turisme, Verònica Canals, demà presentarem l’estratègia que seguirem de cara a la temporada d’hivern, amb un protocol que donarà garanties als nostres visitants, que seran tractats per persones que no estiguin infectades”, ha informat.

D’altra banda, el ministre de Salut ha anunciat l’obertura d’un concurs adreçat a hotels perquè, en cas d’un rebrot a algun centre sociosanitari, aquests recintes turístics serveixin per aïllar pacients amb diagnòstics positius. El concurs romandrà obert fins al 29 d’octubre.

Finalment, Joan Martínez Benazet ha remarcat la seva confiança en l’estratègia que encapçala Govern per mitigar els efectes de la pandèmia. En aquesta línia, ha detallat que en les pròximes dues setmanes hi arribarà una primera partida de tests ràpids de saliva que, complementàriament amb les proves TMA d’Hologic i les PCR, es preveu fer un cribratge setmanal al 50% de la població, amb especial atenció en les persones de risc, treballadors de centres de salut i sociosanitaris, la comunitat escolar i professionals vinculats a l’activitat turística.