La febre dels preus baixos arriba a Andorra

Arriba una de les millors èpoques de l’any per als amants dels preus baixos. Sí! Arriba el Black Friday a Andorra, el pròxim 27 de novembre, tres setmanes abans de Nadal. Una excel·lent oportunitat per a trobar les millors ofertes en aquells productes que estaves buscant.

El 27 de novembre és un dia de gran moviment per a l’activitat comercial del país i del món sencer, que se suma a la carrera dels preus baixos, amb ofertes que arrasen tots els aparadors. Tecnologia, moda, gastronomia, relaxament, allotjaments, esquí, turisme, shopping, grans i petits comerços, tots, però tots els sectors de l’economia participen d’aquesta jornada de preus baixos. L’objectiu d’aquesta tradició americana és garantir-li al client la millor oportunitat per a accedir a descomptes exclusius. Una tendència que no es limita a la compra presencial en una botiga, sinó que també té un fort impacte en el comerç electrònic.

Segons l’informe de Black Friday Global, a Espanya, per exemple, l’any anterior es van comprar quatre productes per persona i s’estima que la despesa mitjana va ser de 210 euros.

El Black Friday reuneix a Andorra a compradors i visitants, que aprofiten el seu sojorn al país per a fer les compres de Nadal i Any Nou, atrets pels descomptes i els preus baixos.

Com va arribar el Black Friday a Andorra?

Segurament et preguntaràs com va arribar el Black Friday a Andorra i a la resta del món. La resposta és molt senzilla. La globalització desconeix obstacles i transcendeix tots els límits geogràfics. En aquest cas, l’edició 2020 es realitzarà el pròxim 27 de novembre. Aquesta data respon just l’endemà del dia d’Acció de Gràcies als Estats Units. I què és l’acció de gràcies? Es tracta d’un dia festiu i de descans per a tots els ciutadans nord-americans, en el qual no obre absolutament cap botiga. És una celebració que serveix per a agrair, menjar i quedar-se amb la família. Però l’endemà tots els comerços exploten de gent pels seus preus baixos.

Des de quan es parla de Black Friday?

Hi ha diferents teories sobre l’origen d’aquesta tradició nord-americana. Algunes hipòtesis diuen que el primer registre de l’ús del terme data de l’any 1869, quan dos accionistes de Wall Street van decidir comprar grans quantitats d’or als Estats Units amb l’esperança de vendre’ls a preus molt més alts. No obstant això, al setembre d’aquell any, un divendres 24, el mercat de l’or es va esfondrar. Aquesta situació va provocar que diversos inversors i companyies de Wall Street s’arruïnessin. Per aquest motiu, s’utilitzaria el terme divendres “negre” per a referir-se a la crisi que es va produir aquell dia.

No obstant això, uns altres diuen que el terme Black Friday l’utilitzaven els oficials de la policia estatunidenca encarregats de la regulació del trànsit per a descriure la multitud de persones i vehicles que abarrotaven els carrers de Filadèlfia, l’endemà d’Acció de Gràcies. L’ús es va oficialitzar en la dècada del 60 i es va estendre a la resta del país, a partir de l’any 1975.

El Black Friday als Estats Units és el dia més gran de compres amb descompte de tot l’any. S’espera que durant aquest dia les rebaixes siguin de fins a un 80% sobre el preu normal.

Ja has pensat el que et compraràs?

Et preguntaràs fins a quant pots estalviar? Si bé el Black Friday és un dia que promet per les seves temptadores ofertes i descomptes, has d’estar atent a les rebaixes que es realitzen aquest dia perquè no tot és una ganga. Parell alguns, les rebaixes poden significar més o menys, sempre depèn de cada comprador. El portal web Idealo sosté que la caiguda de preus es produeix sobretot en productes aïllats, cap categoria ofereix més del 25% de descompte. Segons l’anàlisi realitzat pel portal, aquests són els descomptes que es van registrar l’any passat.

 • Rellotges: descompte del 23%
 • Altaveus: descompte del 22%
 • Microones: descompte del 17%
 • Càmeres rèflex: descompte del 15%
 • Videojocs de PlayStation 4: descompte del 15%
 • Cambres EVIL (d’objectiu intercanviable): descompte del 13%
 • Monitors de PC: descompte del 10%
 • Consoles de videojocs: descompte del 9%
 • Televisors: descompte del 9%
 • Smartwatches: descompte del 8%

Però, perquè no et tornis boig et presentem algunes recomanacions a tenir en compte per al pròxim 27 de novembre.

Consells pràctics abans de fer la teva compra
 • Fes una llista del que necessites abans que comenci el Black Friday perquè no compris de manera impulsiva.
 • Comprova el preu anterior a aquesta data i l’actual
 • Defineix el teu pressupost
 • Esborra les cookies si compres per internet
 • Prova la roba o les sabates a la botiga i després, compra per Internet
 • Opta per empreses de confiança
 • Utilitza algunes APP i xarxes socials per a fer el seguiment de determinats productes i accedir als cupons de descompte.
Quina és la millor hora del dia per a comprar?

Si vols realitzar la teva compra online, és necessari que et connectis a primera hora entre les tres i les set del matí. En aquesta franja horària el trànsit web sol ser menor. Per norma, la pitjor hora per a comprar és la del menjar, entre la una i les tres de la tarda, igual que de 20 a 23 hores, ja que corresponen als moments de descans.

No obstant això, els millors moments del dia per a comprar i trobar preus molt rebaixats solen ser a mig matí o a última hora del dia, quan es comença a donar sortida a l’estoc que no s’ha venut durant la jornada. Cada botiga té el seu horari de reposició, però la majoria aprofita les hores de després del dinar per a omplir de nou els seus prestatges.

Alguns creuen que a última hora de la tarda ja no quedarà res interessant, no obstant això, és una de les millors hores, ja que la gent prefereix la mitja tarda per a trobar les seves gangues.