Anna Barroca, trencant motlles

Sorprenent, creativa, inconformista, vital… no s’acaben els qualificatius per definir l’esperit d’Anna Barroca, una professional de la perruqueria que marca tendència i que triomfa en l’escena internacional. Amb un estil molt personal, l’Anna sap com fer-ho perquè els clients surtin satisfets del seu establiment. I és que aconseguir captar l’essència de cada persona i saber brindar-li el seu pentinat ideal, no és a l’abast de tothom.

Fotos: Jean-Luc Herbert

Sempre has d’anar un pas endavant” tal és la divisa de l’Anna Barroca, una persona lluitadora i perseverant, que té molt clar que per tirar endavant cal treballar dur, sacrificar-se i formar-se, però sobretot el més important per a ella és la passió. Als 22 anys munta el seu primer saló de perruqueria a Andorra la Vella, tot un repte a causa del caire de l’establiment, que ja apuntava maneres i començava a trencar motlles. “La clau de l’èxit és la perseverança, el sacrifici, l’aprenentatge, el treball dur i la passió”, reitera l’Anna, que recorda amb un somriure el seu primer record vinculat a la perruqueria: “Tanco els ulls i em ve el record de quan era petita, als 6 anys, entrant a la perruqueria amb la meva mare. Em fascinava anar amb ella, em posava al rentacaps, m’imaginava que era perruquera i, sobretot, m’encantava l’olor de la laca”.

Si et sacrifiques i creus en tu mateixa pots aconseguir el que et proposis, sobretot amb respecte i humilitat en tot el que facis.

Creava pentinats per a les seves nines?

En aquella època, tenia poques nines, però recordo que més que pentinar-les, em dedicava a rapar-les, els deixava els cabells ben curts!

Als 22 anys obre el saló a Andorra, en aquell moment ja marcava la diferència?

Que va… Ja era molt agosarada i no em feia por res, però tenia un gran respecte per als grans perruquers del moment. Tenia molt clar que volia ser una gran estilista i que això em comportaria un gran sacrifici.

Anna Barroca

Realment va ser molt atrevida, era tot un repte obrir un saló com el seu…

En aquell moment volíem un saló que trenqués tots els esquemes establerts, sabíem que a Barcelona o a Madrid, s’estaven obrint establiments alternatius que marcaven la diferència. Llavors vam apostar per un estil propi i de gran personalitat, que trencava amb tot el que hi havia a Andorra en aquell moment. El públic era molt conservador,  però a la vegada tenia ganes de trencar amb les normes establertes.

El seu primer saló era ja a Andorra la Vella?

El meu primer saló va ser al Cap del Carrer, a Andorra la Vella. Es deia Anaís, un saló petit i auster, però on vam dipositar moltes il·lusions.

En algun moment va pensar en fer marxa enrere i moderar el seu estil avantguardista?

Això mai. Tenia molt clar quin era el meu somni i el meu camí a seguir. I sobretot, creia en tot el que estava fent. Vas aprenent a corregir accions per millorar, però mai vaig perdre de vista la meta que volia aconseguir, assumint els possibles riscos. Precisament ha estat el meu convenciment i aquest model a seguir, que m’han ajudat a aconseguir les tres Estrelles Q de Qualitat de la perruqueria.

Què és el més important que ha après en 30 anys d’experiència?

Que si et sacrifiques i creus en tu mateixa pots aconseguir el que et proposis, sobretot amb respecte i humilitat en tot el que facis.

Anna Barroca

Defineixi’m el seu mètode…

Sens dubte és un mètode propi amb concepte global de fàcil aprenentatge, on treballo minuciosament les tècniques i els patrons perquè els perruquers donin un sentit als talls que facin, de manera segura i correcta.

Què representa treballar amb una gran multinacional de la bellesa?

El fet de treballar en aquesta multinacional de la bellesa em va donar l’oportunitat de créixer al nivell màxim d’exigència, tant pel que fa a la meva formació personal com professional. Això em va permetre obrir camí per adquirir experiència en les grans passarel·les de moda i a treballar mètodes de formació, així com conèixer grans professionals amb qui compartir sensacions.

Com va viure el Simposi de Las Vegas?

El Simposi de las Vegas va ser un dels meus somnis fets realitat. Vaig viure un dels esdeveniments més importants de la meva carrera professional. Sens dubte, va ser una de les meves experiències més gratificants que vaig viure, on hi havia més de 10.000 professionals del món sencer que venien a conèixer les noves tendències del moment. Realment, va ser un dels meus esdeveniments amb major repercussió.

Participar en el Simposi de las Vegas va ser un dels meus somnis fets realitat.

Parli’m de la seva escola de formació.

De fet, fa anys que vam canviar el concepte de l’escola de formació bàsica per treballar només formacions per a perruquers avançats i Masterclass per a coneixements de col·leccions de moda i editorials per poder oferir un posicionament internacional de marca. En aquests moments, aquest és el referent de formació que proposo a professionals.

És l’única estilista del país amb projecció internacional, ha creat tècniques de tall i ha participat en passarel·les en diferents ciutats del món, creu que a Andorra la valoren prou?

La veritat és que em sento molt valorada, però sí que m’adono que encara hi ha gent a qui li costa creure que una andorrana hagi aconseguit posicionar-se en aquest nivell tan alt, que sigui formadora Internacional, que protagonitzi la portada de revistes de moda de perruqueria, que faci shows de passarel·la, entre d’altres. Però sens dubte reconec que treballo en un format que a Andorra encara no hi ha. Sens dubte, s’han de traspassar fronteres per arribar a aquest nivell en el món de la moda.

És profeta a la seva terra?

Segons la meva experiència, és cert que ningú no és profeta a la seva terra. Costa molt que et reconeguin a nivell laboral, pel fet de ser d’aquí, ets coneguda i sempre et qüestionaran a nivell personal, però això per mi no és un inconvenient. Crec en les meves accions i com a representant de la moda, sempre deixo el meu país en un bon lloc. M’omple de satisfacció que sàpiguen que soc andorrana.

El seu talent ha creuat fronteres, quina ha estat la millor experiència?

La veritat és que guardo un bon record de cada ciutat i de cada país on he treballat. De tots m’enduc un trosset especial, però si he de triar, potser em quedaria amb un esdeveniment que vaig fer a Mèxic, em vaig sentir molt estimada, vaig agrair l’afecte rebut. De fet, aquest any havia de tornar a aquest país per oferir un gran show i sis Masterclass, però malauradament, la Covid-19 va obligar a cancel·lar l’esdeveniment. Però estic segura que ben aviat tornaré a Sud-amèrica. Sens dubte, la millor experiència és haver estat al costat de molts estilistes, sempre aprenc d’ells i m’enriqueixo a tots nivells, tant emocionalment com professionalment.

Anna Barroca

Quan una clienta o un client entren al seu saló sense saber què volen, com procedeix?

No hi ha dubte que els clients que venen perquè jo els atengui, busquen una experiència diferent. La comunicació és molt important, has de connectar amb el teu client, escoltar-lo, saber quina feina fa, quines aficions té, la importància que dona a la seva família, tot això per oferir-li la millor versió del tall o del tècnic de color que necessiten per anar còmodes i que requereixi un manteniment senzill a casa seva. Sempre faig un estudi de visagisme molt personalitzat.

Sempre li fan cas?

Normalment sí, ja que els clients que reserven hora amb mi busquen el meu assessorament professional.

Hi ha cabells impossibles?

No, si tècnicament estàs ben format no hi ha cap raó per no poder controlar els cabells.

Què és més important, el color o el tall?

Per mi, tots dos van agafats de la mà. El color realça un bon tall i el tall defineix un bon color. Sens dubte, tots dos són importants, però potser el tall és prioritari, ja que hi ha talls que no reclamen color.

Quina importància dona a les tendències en perruqueria?

Les tendències són molt rellevants en el meu sector, ja que decidiran cap a quina banda es mourà la moda de cada temporada. Jo sempre intento avançar-me, perquè soc una estilista que treballa com a formadora, la qual cosa m’exigeix anar un pas endavant, sobretot quan treballo per a magazines o col·leccions de temporada. Sempre preparo les campanyes amb 6 o 8 mesos d’antelació.

Té molts clients masculins?

I tant que sí! A més són fidels de fa molts anys.

Els homes, cada dia es cuiden més?

Absolutament d’acord, però ja fa anys que va canviar el concepte, tenen molt clar el que volen, però no solament es cuiden els cabells, sinó que també es cuiden molt la pell.

L’Anna respira vitalitat i una gran passió per tot el que fa. Una visita al seu saló i posar-se a les seves mans serà una experiència inoblidable per a tots aquells que ho aconsegueixin. I no en sortiran mai indiferents.


Anna Barroca neix a Barcelona el 26 de juny de 1970 i als 6 mesos ja ve a viure a Andorra. Va a l’escola francesa, després al Lycée i marxa a estudiar perruqueria a Barcelona. L’any 1999 obre el seu primer saló a Andorra la Vella. Ben aviat esdevé directora artística de la prestigiosa marca Redken i es converteix en formadora de la firma Redken Artis´t. De la mà de Redken, participa en el Simposi de Las Vegas, un fet que reforça la seva capacitat com a formadora Internacional. L’any 2003 decideix obrir la seva pròpia escola de perruqueria on aplica el seu mètode propi combinat amb el sistema Pivot Point. Ha participat en nombrosos programes de televisió i de ràdio, tant a Andorra com a l’estranger, i ha treballat en diverses passarel·les internacionals, com la Cibeles, la Bridal Week o la 080 Barcelona Fashion Week, entre d’altres. Està casada i té una filla, Nayara, que té 25 anys. Entre les seves aficions destaquen els viatges, gaudir de la bona gastronomia, viatjar, estar amb la família i practicar esport.


Anna Barroca