Roser Suñé, docent per vocació

La docència sempre ha format part de la vida de la Roser Suñé. Ha ocupat càrrecs importants al Govern, entre els quals destaca el de ministra d’Educació i Joventut, però en cap moment ha deixat de banda el seu neguit principal, l’ensenyament. Avui, al capdavant del Centre de Formació d’Adults, celebra amb orgull els 20 anys d’existència d’aquest organisme.

Estudiar una carrera que la portés a la docència, tal era el seu gran objectiu. Un repte que, amb els anys, va superar amb escreix, ja que va ocupar durant 4 anys la cartera d’Educació i Joventut al Govern de Toni Martí. “Vaig estar molts anys a Govern amb diverses funcions, però ara l’etapa està tancada”, assegura la Roser, que es mostra orgullosa d’haver viscut aquest període, a la vegada que reconeix que actualment es troba absolutament feliç amb la direcció del Centre de Formació d’Adults.

No troba a faltar la primera línia política, “estic contenta d’haver fet tot el que he fet, són períodes de la vida que es tanquen per diverses circumstàncies. En guardo bons records, perquè la memòria filtra les coses, però no sóc persona de trobar a faltar èpoques passades”. Assegura no viure gens malament el fet d’acatar les ordres del ministre que encapçala el ministeri que ella mateixa va assumir, “no hi ha cap problema, sempre havia tingut molt clar que volia tornar al meu lloc de treball. Sempre he entès la  gestió política com una cosa temporal”.

Roser Suñé Pascuet
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries
Parli’m del Centre de Formació d’Adults…

Acabem de celebrar el 20è aniversari de la seva creació, l’any 1997. La voluntat era donar servei als aprenentatges instrumentals, és a dir, brindar als habitants d’Andorra  l’oportunitat de treure’s el graduat escolar a persones que, per diverses circumstàncies, no havien pogut obtenir-lo. De fet, aquests primers vint anys del centre s’han concentrat bàsicament en aquests àmbits. A partir de l’any 2000 es detecten les necessitats en TIC, és a dir, tot el que es relaciona amb la informàtica. Llavors es creen nous blocs educatius, a la vegada que es constata que comença a minvar la necessitat d’oferir classes de graduat escolar, perquè la població té menys mancances en aquest sentit. Ara comença a aparèixer el que anomenem la formació permanent, com els cursos a l’entorn de les llengües, ciències, humanitats i coneixements d’Andorra.

“Estem dissenyant un curs que doni accés a la nacionalitat andorrana sense haver de fer l’examen d’assimilació” 

Per això heu canviat de nom.

Sí, aquest curs hem passat de ser el Centre d’Educació Bàsica d’Adults a ser el Centre de Formació d’Adults, un concepte molt més ampli, amb l’educació bàsica com a part integrant del centre.

Quins requisits cal complir per estudiar aquí?

Només cal ser major de 16 anys i presentar la sol·licitud. Tenim una conversa amb els candidats i l’orientem en la millor tria del cursos, segons les seves necessitats, fem una valoració inicial de nivell per crear el circuit formatiu personalitzat i facilitem tutories de seguiment. Donem resposta a una gran varietat de perfils, n’hi ha que venen a fer un semestre d’Excel, d’altres es volen preparar per presentar-se per lliure al graduat, d’altres volen fer anglès o iniciar-se en l’art romànic… Estem enfortint l’àmbit de les llengües anglès, francès i castellà en dos nivells, perquè pensem que hi ha molta gent interessada en millorar els seus nivells d’idiomes.

Quins horaris feu?

Bàsicament són horaris nocturns, la majoria de classes comencen a partir de les 7 de la tarda o les 9 de la nit, perquè estan pensades per a la gent que treballa. Són blocs d’una hora i 45 minuts perquè si només es ve un cop a la setmana, es pugui aprofitar bé el temps. Són cursos de semestre i un cop a la setmana, en el cas dels idiomes, són dos classes a la setmana.

Quantes persones hi ha a cada classe?

En informàtica un màxim de 15, perquè volem que cadascú tingui el seu ordinador, mentre que a la resta, no volem que passin de 20 alumnes, i els que fan lectoescriptura, els que aprenen a llegir i a escriure, d’un màxim de 7 o 8 persones.

Roser Suñé directora del CFA
Centre de Formació d’Adults (Aixovall). Directora del CFA. Mostra fotogràfica. 2017 | Foto:SFGA/CEsteve
Encara hi ha analfabetisme a Andorra?

Sí, és molt residual, potser tenim una dotzena de persones que estan aprenent a llegir i a escriure. I els costa molt decidir-se a venir al centre… Jo des d’aquí animo a les persones que coneguin casos d’analfabetisme, que ens els adrecin perquè els podem ajudar.

El Centre de Formació d’Adults no és molt conegut a Andorra…

Som un dels grans desconeguts de l’arquitectura educativa del país. Per això amb el 20è aniversari hem intentat fer una campanya per donar-nos a conèixer, perquè podem donar resposta a les persones que volen progressar a la vida, decidir-se a fer formació per interès propi. Volem oferir temes atractius per als alumnes, tenim flexibilitat, si hi ha un grup de persones que reclama un àmbit concret, en podem parlar i implementar una formació. Una de les sorpreses va ser el curs de romànic, no ens esperàvem l’interès que ha suscitat. Estem treballant en la diversificació de l’oferta.

Quin és el perfil dels vostres alumnes?

És molt divers. Majoritàriament, els alumnes tenen entre 25 i 45 anys. Tenim alguns joves entre 16 i 18 anys i una franja molt interessant de persones grans, a partir de 65 anys. En tenim 3 o 4 que superen els 80 anys, que tenen una gran passió per aprendre.

“Totes les classes són gratuïtes. El Centre de Formació d’Adults és part del sistema educatiu del país”

Més dones que homes?

Doncs sí, un 60% són dones.

Quants alumnes teniu?

Uns 250 inscrits al llarg de tot el curs escolar.

Quin cost tenen les classes?

Són gratuïtes. Forma part de l’educació del país.

Com s’hi accedeix?

Només cal que portin el seu passaport o document d’identitat i una fotografia. No demanen cap dossier escolar.

Roser Suñé, exministra andorrana
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries
Quants professors teniu?

El cos docent és de 10 professors, dues persones a l’equip directiu i una administrativa, a banda dels professors que venen convidats a fer xerrades. També volem enfortir el concepte de creació de ciutadania, d’esperit crític, per entendre el món. En aquest sentit volem que, un cop al trimestre, vingui algú a fer una conferència sobre un tema d’actualitat i també fem sortides relacionades amb temes que treballem al centre.

Veig al programa “Ciències humanes i socials d’Andorra”. Què és?

Això és una novetat. Estem dissenyant un curs de 60 hores que, amb un curs de català, que doni accés a la nacionalitat andorrana sense haver de fer l’examen d’assimilació.

__________________________________________________

Quan li pregunto de què està més orgullosa dels seus anys al capdavant del centre, la Roser indica que la seva gran satisfacció és constatar com aprenen els alumnes, “veure com se’ls hi encenen els ulls quan viuen una nova experiència, per a mi no té preu, és molt gratificant”. La Roser és una gran amant de la natura. Revela que l’afició a la muntanya la deu a la seva parella, “jo era sedentària, i ara he arribat a fer cims per sobre dels 3.000 metres, he fet el Mont Perdut i molts d’altres”. Va guanyar la seva batalla particular de pujar muntanyes i fer el cim. Del Centre de Formació d’Adults, també n’està fent el seu cim professional, que està coronant amb èxit.

__________________________________________________

Roser Suñé, va ser ministra d'educació i joventut
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries

La Roser Suñé Pascuet neix a Andorra la Vella el 26 d’agost de 1960. Va al col·legi Janer, fa COU a l’Institut Espanyol i marxa a Barcelona per estudiar ciències de l’educació a Blanquerna. També es llicencia en filologia catalana a la mateixa ciutat. Entre 2011 i 2015 és nomenada ministra d’Educació i Joventut, també va ocupar diversos càrrecs al Govern, entre els quals destaquen el de representant permanent adjunta a la representació d’Andorra a les Nacions Unides, directora d’afers bilaterals i Unió Europea al ministeri d’Exteriors, també va ser directora de desenvolupament al comitè nacional d’Andorra a la Unicef i cap de protocol del Govern, així com ambaixadora als països nòrdics.

Actualment és directora del Centre de Formació d’Adults. Pel que fa a la política, des del novembre de 2017 és secretària d’organització de DA. Viu en parella i entre les seves aficions destaquen la lectura, els viatges, el cinema i la muntanya.