Entorns de realitat virtual immersiva per millorar la qualitat de vida dels usuaris

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell ha posat en marxa una nova eina de realitat virtual immersiva que permet crear entorns interactius, a través d’un ordinador, per millorar les habilitats cognitives i els trastorns d’ansietat, entre altres problemàtiques, de les persones amb discapacitat.

Fotos: Noelia Farias

La nova eina disposa d’un software amb un ampli catàleg de continguts que representen entorns reals, amb dissenys personalitzats pels usuaris, sense la necessitat d’utilitzar auriculars ni ulleres de realitat virtual. Tot i que es pot emprar com a una eina lúdica, la seva finalitat és completament terapèutica. Actualment, es fa servir, sobretot, per tractar persones amb autisme, i dèficit intel·lectual, i es treballa l’estimulació sensorial, física i cognitiva.

Una de les principals aportacions de l’ERVI (Entorns de realitat virtual immersiva) és la millora en la qualitat de vida dels més de 500 usuaris atesos a la fundació, que compten amb el suport de 349 professionals, especialitzats en l’atenció a les persones amb discapacitat.

A banda dels usuaris, una altra línia de treball de l’ERVI és el treball amb les famílies, creant contingut adaptat, o proporcionant sessions orientades al benestar emocional, fins i tot, sessions de relaxació per a aquelles que necessiten un acompanyament més intensiu.

A més, la posada en marxa d’aquest nou instrument a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell suposa la seva participació en la comunitat científica, col·laborant en la investigació realitzada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (INDINGI), i amb l’equip del Dr. Novell, en relació amb el tractament de la fòbia social en persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell és la primera institució del país que disposa d’aquesta tecnologia després d’haver analitzat el seu impacte positiu en altres centres sociosanitaris, principalment de Catalunya, com és l’Institut Guttmann, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Vall d’Hebron o les residències del Grup Arrels, DomusVi i Asepeyo.