El CLÀSSICAND tornarà el 2024

Amb la mirada posada en l’any vinent, el festival de música clàssica, arts escèniques i dansa, CLÀSSICAND va cloure la primera edició amb molt bones sensacions i, sobretot,  amb una excel·lent acollida del públic del país.

Fotos: Noelia Farias · CLÀSSICAND

De tots els espectacles programats a la primera edició, l’ocupació mitjana va ser d’un 60%. En alguns casos, el percentatge d’entrades reservades va superar el 75%, però a causa de les condicions meteorològiques adverses, va baixar fins al 60%.

El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres va remarcar que “la iniciativa no només va permetre posar en valor espais emblemàtics del país, sinó que, a més a més, va ampliar l’oferta cultural a nous públics de dins i fora d’Andorra”. També va destacar que es tracta d’un esdeveniment que va venir per quedar-se i que es vol consolidar al país. I, tot i que l’afluència pel que fa a ocupació va rondar entre el 60 i 70%, tenint en compte la qualitat dels espectacles, segons Torres, a les edicions següents el públic augmentarà, però no hi haurà massificació com sol passar amb altres festivals.

Per la seva banda, el director artístic del Festival, Joan Anton Rechi, va fer un balanç molt positiu del primer CLÀSSICAND celebrat al país. “Estic molt content de com la gent va acollir les propostes que vam fer, amb artistes de primer nivell, i que no s’havien fet mai al Principat,”, va assegurar Rechi qui, a més a més, va posar en relleu que “més important que el nombre d’assistents, és constatar la satisfacció entre les persones que van assistir a les diferents propostes i la certesa que la gran majoria dels espectadors de la primera edició repetiran l’any vinent”.

Enguany, indrets emblemàtics del país com ara els Jardins de Ràdio Andorra, que van acollir l’actuació de Valentin Dityuk i Maria Nikitin; la plaça del Consell, on es va fer el concert de l’ONCA sota les ordres de Dani Espasa, la soprano Carmela Remigio i la mezzosoprano Asude Karayvus, o el Parc Central d’Andorra la Vella, on es va projectar la pel·lícula Jurassic Park, amb música en directe de l’Orquestra del Reino de Aragón, van ser l’escenari d’algunes de les propostes de la primera edició del CLÀSSICAND, que va comptar amb figures destacades en l’àmbit internacional i amb una molt bona rebuda del públic local.

Durant els últims dies de festival, l’actuació de la mezzosoprano Anita Rachvelishvili, i el pianiasta Vicenzo Scalera, va ser una de les més aclamades, a l’Auditori Nacional. També van estar força aplaudides, les propostes de dansa a càrrec d’Olivier Mathieu de la Yoann Bourgeois Company, i l’estrena europea de MAKOM, de la Vertigo Dance Company, al Centre de Congressos de la capital.

El festival, a banda de comptar amb la participació de l’ONCA, també va donar veu a artistes del país, com ara la pianista laurediana Míriam Manubens i la Jove Companyia de Dansa d’Andorra (Jo Dansa).

El colofó final va ser amb Benny Benack III, que acompanyat de l’Ulysses Quartet va ser l’encarregat de cloure amb èxit el primer festival multidisciplinari de la temporada clàssica amb les “Juliet letters” d’Elvis Costello.