Encamp, capital de la sardana

La parròquia d’Encamp va acollir el 25è Concurs de Colles Sardanistes d’Andorra els dos primers dies del mes de setembre. La voluntat dels responsables de les colles és presentar la candidatura de la sardana per ser patrimoni immaterial de la Unesco.

Sardana Encamp Andorra
Foto: Comú d’Encamp

El president de l’Institut del patrimoni cultural immaterial de la Unesco, Lluís García va desplaçar-se a Encamp i va ser present en tots els actes del cap de setmana. La seva presència s’engloba en la candidatura que està preparant la comunitat sardanista andorrana per entrar en la llista representativa del patrimoni immaterial. L’objectiu era coordinar l’esforç conjunt de les comunitats franceses i catalanes, per acabar fent pressió als executius respectius i presentar una candidatura col·lectiva.

Sardanistes encamp
Foto: Comú d’Encamp

Ja fa temps que des de l’organització es treballa conjuntament amb colles catalanes i de la Catalunya Nord per coordinar una candidatura. Aquest any, la presència de Lluís García és significativa i pot significar un avenç en la presentació d’aquesta candidatura. La presidenta de l’agrupació sardanista La Grandalla d’Encamp, Nicole Arajol, va indicar que considerava molt important la presència de García “perquè així ha pogut viure en primera persona l’ambient de l’aplec”.  El mateix Lluís García va assegurar que tenia clar que es presentaria una candidatura, però que encara no se sabia si es faria només des d’Andorra o amb França i Espanya.

Sardana Encamp Andorra
Foto: Comú d’Encamp

El concurs de colles sardanistes va ser un èxit, ja que en aquesta edició hi van participar 150 dansaires de 14 colles, la majoria de Catalunya i també de la Catalunya Nord, a banda dels balladors d’Andorra. La colla guanyadora va ser la veterana de Sabadell.

Veïns mirant la Sardana a Encamp
Foto: Comú d’Encamp