Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, units per l’encesa de llums de Nadal

En una activitat conjunta entre els comuns d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, es va donar el tret de sortida a l’encesa de llums de Nadal que il·luminarà els principals carrers d’ambdues parròquies.

Fotos: César De Pablos · Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany, i Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, acompanyada pels seus respectius cònsols menors, Quim Dolsa i David Astrié, es van aplegar a l’encreuament de l’avinguda Carlemany amb el carrer de la Unió, per polsar, tots plegats, el botó que va encendre el tradicional enllumenat de Nadal.

“És l’eix central del país i crec que aquest any, més que mai, aquesta rivalitat anecdòtica que tenim amb Escaldes s’ha de deixar completament al marge per anar tots a l’una”, va expressar la cònsol de la capital, qui va reconèixer la necessitat de tirar endavant i generar il·lusió i esperança per a tots els ciutadans del país. “Si venen també els turistes a gaudir-ne, doncs perfecte”, va afegir.

En la mateixa línia, la cònsol escaldenca va admetre que enguany l’agenda d’activitats s’ha vist afectada pel desenvolupament de la pandèmia de la Covid-19, però que, així i tot, “A l’encesa de llums, ens ha semblat correcte donar-li una mica més de pes”. Com no pot ser d’una altra manera, tant Gili com Marsol, consideren que les llums de Nadal són un atractiu important per incentivar el comerç, un dels sectors, després de l’hostaleria i la restauració, més afectats per la davallada en l’afluència de turistes i per les mesures de seguretat decretades pel Govern d’Andorra. “Necessitem aportar una mica de dinamisme als nostres comerciants i restauradors perquè, evidentment, l’economia també pateix molt”, va dir.

Pel que fa a la inversió feta pels comuns en matèria d’enllumenat, Conxita Marsol va detallar que el comú de la capital va destinar 180.000 euros a il·luminar les zones comercials més importants d’Andorra la Vella, com ara el Centre Històric, l’avinguda Meritxell i l’eix Riberaygua i Travesseres. Pel que fa a Escaldes-Engordany, la inversió va assolir els 300.000 euros, una xifra que, segons la cònsol Rosa Gili, és 30% inferior a la de l’any passat.

Sobre la viabilitat de la Cavalcada de Reis, organitzada per la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany, Gili va indicar que aquesta està treballant en els protocols escaients, però reconeix que no “serà la cavalcada a la qual estem acostumats, però sí que es treballa perquè n’hi hagi… és una cosa molt important per als nostres infants”. Marsol, però, veu factible fer una cavalcada més ramificada pels diferents indrets d’Andorra la Vella, perquè la població pugui gaudir de l’activitat, sense concentrar-se de manera massiva en algun espai en concret.

Una vegada enceses les llums, l’alegria i la curiositat dels vianants es van fer evidents; les avingudes Carlemany i Meritxell es van omplir de famílies fent-se selfies i enregistrant records agradables, enmig d’una pandèmia que ens ha posat a prova com a individus i com a societat.