Lluís Casahuga va presentar ‘Sents Neu’ al telecabina de Canillo

El compositor i artista sonor, Lluís Casahuga, es va sumar a la iniciativa ‘La cultura no s’atura’, amb la instal·lació interactiva ‘Sents Neu’, que va presentar prèviament a la darrera edició del Festival Ull Nu.

Fotos: César De Pablos
Lluís Casahuga, creador de 'Sents Neu'
Lluís Casahuga, creador de ‘Sents Neu’

Va consistir en una instal·lació audiovisual interactiva en la qual l’espectador va ser capaç de sentir, de manera molt pròxima, “la percepció general que tenen els esquiadors professionals”. Per assolir aquest propòsit, Lluís Casahuga va comptar amb el suport de diferents entitats, com ara la Federació Andorrana d’Esquí, l’Andorra Freestyle Club i la Federació Andorrana de Muntanysme, així com dels esportistes Maeva Estevez, Carola Vila, Jaume Planella, Nahuel Tagliaferro i Joan Aracil, que van servir de models –i de quina categoria! –per a la presa d’unes imatges realment impressionants. Cal remarcar que l’obra també va ser possible gràcies a una subvenció atorgada per la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra (SDADV).

Per a explicar el funcionament d’aquesta instal·lació de manera planera, l’espectador només havia de posar-se davant d’una gran pantalla sobre la qual es projectarien imatges subjectives dels esquiadors. La immersió es va aconseguir a través del giroscopi d’un smartphone, introduït en una motxilla que hauria de dur el mateix espectador. D’aquesta manera, amb els moviments del seu cos, la persona controlaria la velocitat de reproducció de les imatges i sons, creant, doncs, una experiència realment immersiva.

Sents Neu

L’artista ens va explicar que “els enregistraments es van fer amb una càmera esportiva subjectiva, amb diferents tipus de microfonia, especialment de contacte, que capten la fricció de l’espàtula amb la neu”. I és que, essent tot un apassionat de l’art sonor, Casahuga no va deixar de banda cap detall i va captar sons fins i tot de la respiració dels esquiadors, per crear una instal·lació digna de posar a prova, ja que d’una manera molt creativa homenatja l’esforç i la perseverança dels esquiadors i snowboarders del Principat.

Sobre ‘La cultura no s’atura’, Casahuga va valorar de manera molt positiva que aquest tipus  d’iniciatives hi tinguin cabuda, ja que s’obre un ventall d’oportunitats per als creadors de diferents disciplines.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí: