Nutrició i complementació nutricional en la dona esportista

La sala Aquarius de Caldea va acollir, el 27 de febrer, una xerrada sobre nutrició i complementació nutricional dirigida específicament a les dones i les dones esportistes, en el marc de la cursa Skimo Femení. L’esdeveniment va ser conduït per la Neus Serracanta, nutricionista amb consulta a Vital Sport (Andorra) i a Endurancelab (La Seu d’Urgell); i la Roser Miró (farmàcia Roser Miró), farmacèutica amb una àmplia experiència en suplements alimentaris.

Durant la sessió, la Neus Serracanta va abordar els aspectes fonamentals de la nutrició. Però sobretot, va fer èmfasi en la importància d’una bona alimentació abans, desprès i durant la cursa: és important fer una bona càrrega de carbohidrats, almenys tres dies abans, augmentant la ingesta de pasta, arròs, pa…, per exemple, podem menjar arròs amb salsa de tomàquet i ou dur. També va posar exemples d’esmorzars abans de la cursa, com poden ser torrades de pa blanc amb melmelada. Durant la cursa, va explicar que la clau és estar ben hidratat i que si l’activitat física dura entre 1 hora i 2 hores i mitja, hem de consumir entre 40 i 60 hidrats de carboni.

La Roser Miró, per altra banda, va aprofundir en el paper dels complements nutricionals, destacant les necessitats específiques que les dones tenen en les diferents etapes de la vida. Per a una esportista és fonamental poder fer entrenaments intensos o competicions, sense caure en la fatiga, lesions o malalties. La Roser Miró va explicar que els suplements esportius contribueixen a preparar l’organisme per a la pràctica esportiva, millorant la resistència i el rendiment, retardant l’aparició de la fatiga i aportant les vitamines i els minerals necessaris. A més, va fer èmfasi en la necessitat de consultar amb professionals de la salut abans de començar qualsevol mena de suplementació per assegurar-se que sigui adequada per a cada persona.