Félix Callejo, vins que reflecteixen l’autenticitat de la terra

Fundat l’any 1989 per Félix Callejo, el celler està emplaçat en l’extrem Nord de la província de Burgos, Espanya, més concretament al poble de Sotillo de la Ribera, entre els 860 i els 930 metres d’altitud, envoltat d’un entorn i un paisatge privilegiat.

El tipus de sòl de la regió, que pot ser calcari, arenós, amb graves o argilenc, així com la diferència tèrmica de la zona, determinen la qualitat i la personalitat dels vins elaborats per aquest celler. Dona Secret va tenir l’oportunitat de visitar-lo, de rebre una magnífica explicació de la seva història i, com no podia ser d’una altra manera, de provar les seves excel·lents elaboracions, una exquisida atenció que ens va dispensar la Beatriz Callejo, filla del fundador de la marca.

Filosofia familiar bolcada en l’ús de la terra

Actualment, al capdavant del celler familiar es troba la segona generació d’elaboradors de vi, formada per la Cristina, el José Fèlix, la Beatriz i la Noelia Callejo, que alhora conformen la tercera generació de viticultors, ja que el llegat viticultor ho van heretar, primer dels seus avis, que van començar, molt a poc a poc, amb unes vinyes i després va continuar, gràcies al treball dels seus pares, el Félix i la Pilar, que van ser els primers de la saga a atrevir-se amb la producció de vins.

Dels quatre germans, dos són enòlegs amb una dilatada formació a nivell internacional, ja que han viatjat arreu del món per conèixer la manera de produir d’altres cellers i així després poder aportar els seus coneixements a la vinya familiar i millorar la forma de treballar la terra o elaborar els productes.

Les 27 parcel·les de Félix Callejo estan repartides al llarg de 55 hectàrees, totes localitzades en el mateix poble de Sotillo de la Ribera, però en diferents paratges i tipus de sòl. Cada parcel·la es diferencia de la resta perquè porta el seu propi nom. Hi ha una parcel·la, FINCA VALDELROBLE que per la seva extensió, situació d’altitud i sòl calcari s’extreu el raïm per produir només un tipus de vi, que porta aquest mateix nom. La varietat de sòl permet al celler treballar amb diferents tipus de raïms, ‘tinto fino’, garnatxa, ‘albillo mayor’ i merlot.

Félix Callejo elabora sis tipus de vi negre, un blanc i un ‘clarete’. Aquests dos últims romanen un temps fermentant en barrica i una altra part en un ou de formigó. El tipus de barrica, roure francès, de 225 i 500 litres, determina el gust final de cada ampolla.  Les vinyes ubicades a menor altitud són les més fresques, mentre que les situades a menor alçada expressen major concentració, amb un raïm molt més intens.

De les 230.000 ampolles que Félix Callejo produeix cada l’any, el 50% s’exporta a més de 35 paises de tot el món.

Tornar al passat per mirar cap al futur

Des del 2000, Félix Callejo treballa les vinyes de manera ecològica. Aquesta metodologia afavoreix el respecte al medi ambient i fa que la viticultura que es practica sigui més neta. També ajuda que el sòl no perdi vida i alhora permet que celler pugui perdurar en el temps, ja que la cura ecològica garanteix, en certa manera, la longevitat de la vinya.

Els perills de la vinya són la humitat i les pluges. Félix Callejo té l’avantatge de tenir-les en una zona que és seca i calorosa durant l’estiu i amb molt baixes temperatures a l’hivern, la qual cosa evita possibles malalties del raïm. Cada vinya, a mesura que es va treballant, s’autoregula. No es mata cap planta ni vegetació que hi hagi al seu voltant, es respecta tot el que creix al seu costat.

El respecte per la vinya també té continuïtat en el celler, on es treballa per gravetat i amb el llevat natural present en la pell del raïm.

Tant la verema com la selecció de raïms, el ‘despalillado’ i la neteja, es fa de forma  manual al celler, ja que la filosofia de Félix Callejo rau en el fet que la cura de la vinya és la base de l’elaboració dels seus vins.

A la sala d’elaboració es fermenta el raïm en dipòsits d’acer inoxidable, fusta i formigó, com a mínim durant 20 dies, i el vi dorm en barriques, un pas previ al procés d’embotellament. Després de l’embotellament, el vi reposa un temps, per a seguir un altre procés, l’etiquetatge, que es realitza, gairebé sempre, conforme a la normativa del país de destí del vi.

El celler conserva una important selecció d’ampolles entre les quals es troba el vi de la primera verema que es va fer l’any 1989. Són vins que es distribueixen de manera exclusiva i sota demanda especial.

Durant tot l’any, Félix Callejo realitza visites guiades per les vinyes i el celler, però amb reserva prèvia.