Martínez Benazet ratifica l’excel·lent evolució de l’epidèmia a Andorra

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comparèixer ahir al vespre per a aprofundir en les dades epidemiològiques de la Covid-19. L’autoritat sanitària va qualificar d’excel·lent l’evolució de la malaltia al Principat d’Andorra, i va mantenir que el grau d’immunització de la població és d’un 9%.

Foto: SFGA/CEsteve

Amb només 36 casos actius de Covid-19 al país, Andorra es perfila com a un país “Covid Ready”, tal com ho va afirmar abans-d’ahir el cap de Govern, Xavier Espot, a la seva compareixença. Ahir, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va subscriure aquestes paraules a partir d’unes dades epidemiològiques considerablement favorables, que hi han permès l’alleujament del sistema sanitari andorrà.

En total, són 763 els casos positius de Covid-19 detectats, des de l’inici de la pandèmia, dels quals s’han recuperat 676 persones. Per desè dia consecutiu, no es va reportar cap defunció, la qual cosa manté el nombre oficial de morts en 51. Pel que fa als professionals de la salut, hi ha 9 casos positius, mentre que dels cossos especials tan sols hi ha un infectat. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, després del trasllat de pacients provinents del Centre Sociosanitari El Cedre, són 8 els pacients que es troben hospitalitzats, dels quals un és a l’UCI, que ha resultat negatiu en dues proves PCR, i espera ser donat d’alta durant les pròximes hores.

La informació presentada ahir pel ministre de Salut corrobora l’aplanament sostingut de la corba epidemiològica, que mostra una discreta inclinació envers les dones pel que fa al nombre d’infeccions. Sobre la segona ronda del cribratge, aquest procés d’estudi poblacional d’anticossos, fins ahir al migdia, es van realitzar 61.042 tests per a totalitzar 129.605 proves ràpides, des de l’inici de l’estudi, que culminarà avui, dia 27 de maig. Un 9% de la població general evidencia anticossos en la seva sang; l’11,1% dels professionals sanitaris, per la seva banda, han generat anticossos.

Durant els pròxims dies, el Govern d’Andorra farà públics els protocols d’accions preventives que hauran de complir els comerços, restaurants, hotels i altres establiments, com ara els centres sociosanitaris, perquè els seus usuaris tinguin una vida més normalitzada i puguin gaudir d’activitats amb altres residents.

Entre les mesures preventives que s’aplicaran als restaurants, de cara a l’arribada de turistes, principalment des de la frontera amb França, es contemplen, el distanciament social de com a mínim 1,5 metres entre persones no convivents, mentre que aquelles pertanyents a un mateix nucli familiar o residencial no caldrà aplicar aquesta separació. “Són unes mesures molt generoses i molt àmplies, per tal de permetre que aquests locals puguin ser viables econòmicament”, ha explicat Joan Martínez Benazet.

Relaxament de mesures

A partir de divendres, dia 29 de maig, el Govern preveu relaxar les mesures de confinament actuals, entre les quals hi destaca l’eliminació de les franges horàries per a realitzar activitats esportives i de lleure. Amb l’objectiu de protegir la gent més vulnerable, l’Executiu ha tingut una reunió amb les autoritats comunals per a habilitar espais específics per a aquests col·lectius, sobretot en el mobiliari urbà, que requereix un procés d’higienització acurat per a prevenir possibles focus d’infecció.

En la mateixa línia, el ministre de Salut ha recordat que caldrà evitar les activitats amb una gran concurrència de persones, però ha posat l’accent sobre la possibilitat que tenen les famílies de reagrupar-se, tenint en consideració les mesures higièniques escaients.