Ni flors ni bombons, més igualtat d’oportunitats

El 8 de març se celebra el dia internacional de la dona treballadora, una data que serveix per  reivindicar i honrar la lluita de milers de dones, que en molts casos van pagar amb la seva vida,  l’assoliment dels drets que avui gaudim. Una data per a continuar conquerint més llibertats i drets.

Ni flors ni bombons és la consigna utilitzada per algunes organitzacions feministes, en les últimes campanyes, per commemorar el 8M, amb l’objectiu de canviar el paradigma i donar-li a la data una connotació reivindicativa pels drets de les dones. Per això, el 8 de març, lluny de ser un dia festiu en el qual s’acostuma a regalar a les dones flors i bombons, s’ha de plantejar com una data per continuar reclamant més i millors polítiques d’equitat de gènere, per exigir igualtat d’oportunitats en tots els àmbits i per lluitar per una inclusió més àmplia i per menys discriminació.

El dia de la dona no és una data per a celebrar, com qualsevol altra, sinó més aviat, per  prendre consciència de quina és la nostra actual situació i per seguir empoderant-nos en tots els àmbits de la vida. Erradicar la violència masclista de la nostra societat; posar-li punt final a la violència de gènere, que diàriament mata a milions de dones al món; acabar amb l’assetjament al carrer; amb les desigualtats salarials i la pressió laboral, són algunes de les lluites que encara estan pendents de conquistar, però que, a poc a poc, es van encarrilant.

La situació mundial de la pandèmia impedirà, com en anys anteriors, que milions de dones surtin als carrers a mobilitzar-se per fer visible les problemàtiques que ens afecten, problemes que ens poden tocar, de més a prop o més lluny, però que patim diàriament. No obstant això, el 8M és una oportunitat per reflexionar, sobretot, sobre les coses positives que s’ha aconseguit al llarg dels últims anys i de tot el camí que encara queda per recórrer. També és una data per parlar, per dir-li NO a la violència masclista, per deixar de callar les injustícies, per temor a represàlies; per reclamar els nostres drets i per demanar respecte i igualtat,  ni més ni menys! No volem un tracte diferencial, no necessitem qualificatius de ningú, volem que ens respectin, volem ser lliures i poder decidir, sense que ens jutgin per la nostra condició de gènere.

No importa el color, la raça, la bandera política, ni la ideologia que prediquis, el 8 de març és una data en la qual hem d’unir-nos per a continuar exigint els nostres drets, per demanar justícia per les que ja no hi són, a causa de la violència masclista que inunda la nostra societat; per  continuar reclamant igualtat d’oportunitats, no només per a nosaltres, sinó també per a les nostres filles i per totes les dones que han de venir a aquest món.

Antecedents històrics

L’origen del dia de la dona s’emmarca, entre finals del segle XIX i principis del XX, en un context històric i ideològic marcat per profundes desigualtats socials.

Fa més de cent anys, a Nova York, més concretament, un 8 de març de 1908, van morir 129 dones per un incendi produït dins d’una fàbrica tèxtil, on treballaven i en la qual s’havien declarat en vaga per a millorar les seves deplorables condicions de treball, reduir la seva jornada laboral i exigir cobrar el mateix salari que els seus companys homes, que feien les mateixes tasques. El resultat del reclam va ser nefast, les dones que es trobaven dins de la fàbrica van morir incinerades, ja que el propietari de la fàbrica va ordenar tancar les portes de l’establiment i calar-li foc.

L’any 1910, Clara Zetkin, pionera del moviment de dones socialistes, durant la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, que es va realitzar a Dinamarca, va proposar proclamar el dia 8 de març, com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en commemoració a les obreres tèxtils que van morir als Estats Units fent una vaga per a exigir condicions dignes de treball. Una iniciativa revolucionària per a la seva època, que es va celebrar, per primera vegada, el 8 de març de 1911.

En 1977, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va designar, oficialment, el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona.

50 anys del sufragi femení a Andorra

El 14 de desembre de 1971 va ser la data en la qual, per primera vegada, les dones andorranes van poder exercir el dret a vot, un dret que va portar aparellat uns altres que van conquerir anys més tard. Una data que va marcar un abans i un després en la història del Principat. Les dones, a més de votar, volien tenir participació en la vida política del país. Així va ser que, el 24 de març de 1973, el Consell General va acordar el reconeixement del dret a l’elegibilitat de les dones andorranes, obrint, d’aquesta manera, una nova etapa en el procés d’evolució institucional.

L’avortament · Cas Vanessa Mendoza Cortés

Amnistia Internacional (AI) va sol·licitar al Govern d’Andorra, a través d’un comunicat emès dimarts passat, dia 16 de febrer, retirar tots els càrrecs presentats contra la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, qui l’any 2019 va parlar, en el Comitè de l’ONU per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona, sobre la prohibició de l’avortament al Principat. Per aquest motiu, el Govern va presentar una denúncia penal per acusació falsa contra l’activista, al·legant que el seu prestigi i bon nom havien quedat en dubte. Els càrrecs en contra de Mendoza comporten una pena de fins a quatre anys de presó, i multes de fins a 30.000 euros.

Mentrestant, l’acusada, ja va prestar declaracions a la Batllia, el dimecres 17 de febrer, on va rebre el suport d’una desena de persones que la van esperar a la sortida, fins després d’acabar la seva declaració. Ara, espera saber si la causa s’arxiva o segueix el seu curs.

Per a Mònica Costa, responsable de campanyes d’Amnistia Internacional, processar-la “és un acte d’intimidació indignant i un intent d’emmordassar la llibertat d’expressió”.

Paro Internacional de Mujeres (PIM)

L’Atur Internacional de Dones o International Women’s Strike és un moviment internacional que promou una vaga mundial de dones per al dia 8 de març, data en la qual se celebra el Dia Internacional de la Dona. Va néixer l’any 2016 i va ser promogut per organitzacions de dones, de més 50 països, per visibilitzar la violència masclista en totes les seves formes i expressions. Es va convocar per primera vegada l’any 2017 i va continuar al llarg dels últims anys.