Obert el procés per a rebaixar o suspendre les cotitzacions socials

Eric Jover, ministre portaveu del Govern d’Andorra, va informar que, a partir d’ahir, la CASS rep les sol·licituds de les empreses i treballadors autònoms que desitgin acollir-se al programa de reducció o suspensió de la cotització.

Foto: SFGA/CEsteve

Abans d’entrar en matèria econòmica, el ministre Eric Jover va enviar un missatge de calma a tota la població, davant la creixent demanda de mascaretes. Va explicar que, prèviament, les mascaretes eren distribuïdes per les farmàcies als grups més sensibles i vulnerables del país, com ara la gent gran, els residents dels centres sociosanitaris i persones que estiguessin exposades contínuament a malalts. En aquest sentit, el Govern d’Andorra garanteix el subministrament de mascaretes perquè cada ciutadà pugui comprar fins a dues unitats, a 0,90 euros per peça.

Sobre les mascaretes casolanes, va agrair els esforços dels voluntaris a càrrec d’aquesta iniciativa solidària que ha estat capaç de confeccionar més de 6.500 unitats, les quals es distribueixen de manera gratuïta entre els col·lectius vulnerables i persones exposades a malalts.

Pel que fa als ajuts concertats a través de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), a partir d’ahir, dia 6 d’abril, s’han començat a rebre les sol·licituds d’empreses i autònoms de tot el país. Les empreses que ho necessitessin poden demanar el finançament, per part del Govern, de la part patronal de la cotització de les persones assalariades; de moment, 344 empreses s’han acollit a aquesta opció. Mentrestant, els treballadors per compte propi es poden acollir a la reducció de la cotització o a la suspensió d’aquesta.

Les dades presentades pel ministre mostren que hi ha hagut 192 sol·licituds que demanen la reducció de la cotització, al mateix temps que 509 persones han sol·licitat la suspensió de la seva cotització.

L’increment de la mobilitat no ha estat ben rebuda

El ministre Salut, Joan Martínez Benazet, ahir va qualificar d’irresponsables a dos ciutadans que es van saltar el confinament per fer ciclisme de muntanya, una activitat esportiva que pot comportar riscos d’accidents i que, posteriorment, podria generar una càrrega en el sistema sanitari.

En la mateixa línia, el ministre Jover va fer una crida a la consciència perquè la població s’aculli a les recomanacions emanades pel Govern d’Andorra, malgrat que reconeix que això pot suposar una incomoditat per a la majoria de les persones. “Cal continuar quedant-se a casa, cal continuar disminuint la mobilitat”, va afirmar Jover, qui considera que a Andorra s’ha vist una mostra de civisme i responsabilitat sense necessitat d’acudir a mesures més rigoroses com ara la decretació de l’estat d’alarma.

França, compromesa a donar suport a Andorra

A través de la xarxa hospitalària de Foix, Andorra va rebre 3.800 mascaretes FFP2 i 16.350 mascaretes quirúrgiques, gràcies al suport del copríncep francès Emmanuel Macron, que va respondre positivament a una missiva enviada pel cap de Govern, Xavier Espot.

D’altra banda, però provinents d’una donació d’una empresa xinesa, van arribar al país 10.000 mascaretes FFP2, 150.000 mascaretes quirúrgiques i 5.000 vestits d’aïllament.