Recepció del Comú d’Encamp a l’Arquebisbe d’Urgell

Ahir, els cònsols i consellers del Comú d’Encamp van rebre, per videoconferència, a S.E. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra amb motiu de la visita pastoral, que es va iniciar a la parròquia per Tots Sants.

La cònsol major, Laura Mas, va agrair a S.E. Mons. Vives la seva predisposició a mantenir la visita pastoral, adaptant-la a les restriccions que imposa l’emergència sanitària i li va manifestar la voluntat dels membres de la corporació d’agendar, quan les circumstàncies ho permetin, una nova visita institucional a la parròquia, en aquesta ocasió en persona i amb tots els consellers del Comú.

Aquesta va ser la 26a visita pastoral a Encamp de la que es té constància documentada des de 1738. La cònsol major va manifestar “si un record m’agradaria que quedés datat en la història d’aquesta parròquia, com a memòria de la Visita Pastoral, és la capacitat dels encampadans i encampadanes per afrontar una situació tan desfavorable i de risc, com està sent l’emergència sanitària, i la perseverança per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant aquesta situació adversa”

La cònsol va explicar que el confinament ha estat dur per a infants, joves, gent gran i altres col·lectius vulnerables  i que cal reconèixer l’esforç realitzats. També va destacar el reconeixement al personal sanitari, als  cossos de seguretat i “a totes les persones i professionals que ens han cuidat i protegit, fins i tot realitzant tasques tant essencials com els serveis de neteja. “Aquest fet també hauria de quedar gravat en la memòria col·lectiva”  

En paraules de la cònsol El valor latent que ha despertat aquesta pandèmia, la resiliència, hauria de formar part del record col·lectiu i del nostre ADN com a societat

Finalment, la cònsol va manifestar al Copríncep la voluntat d’afegir-se a les mostres de condol que recentment va fer arribar al Copríncep francès, amb motiu dels darrers atemptats terroristes “que han colpit especialment a l’Església catòlica, “ja que els anhels de llibertat i respecte són valors compartits per tots“.

El Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives,  va agrair aquest record i va fer una salutació als germans i amics de França que han viscut moments tan difícils.

També va posar en relleu que, en aquesta primera vegada que el Copríncep fa una visita al Comú de manera telemàtica, podia percebre la calidesa de l’acolliment dels Cònsols i de tota la corporació: “descobreixo amics, ciutadans que han ofert quatre anys de la seva vida al servei dels seus conciutadans”, una de les tradicions bones d’Andorra, el del servei pel comú, que en aquest moment de crisis provocada per la pandèmia, adquireix una major rellevància, perquè “no podem oblidar de ser comunitaristes, perquè necessitem l’encontre de les persones, el treball pel bé comú de tots”.

Va reiterar en les seves paraules “la meva entrega, el meu amor i el meu servei per la parròquia d’Encamp” i la seva benedicció i voluntat de pau, tot recordant que el Principat té una llarga història federativa, en la qual els comuns i les parròquies són les que han forjat el dia a dia del nostre país. Mons. Vives va donar un missatge de reconeixement per la tasca duta a terme per tots els comuns, i en aquest Comú en particular durant la pandèmia, una prova de foc molt gran, sobretot per aquells equips que s’estrenaven en la gestió comunal dos mesos abans, valorant l’esforç d’ajudar el teixit comercial, el suport als més fràgils i l’acció social.

Aquesta va ser la 26a visita documentada al Llibre de Decrets i Visites Pastorals que es guarda a l’església de Santa Eulàlia de Mèrida d’Encamp des del 1738 i és el document on s’anoten els fets i esdeveniments destacats de cada visita per part del bisbe.

La visita pastoral més antiga de la qual es té constància es remunta al 20 de desembre de 1312, repetint-se en dues ocasions més, el desembre de 1313 i el de 1314, tot i que aquestes visites del segle XIV, no les va fer el mateix bisbe en persona, sinó que envià visitadors que el representaren.

Des del 1738 han estat 15 els bisbes que han visitat la parròquia.  Amb l’inici del segle XXI, l’Arquebisbe i Copríncep S.E. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília és rebut a la parròquia en tres ocasions, la primera: el 30 d’abril de 2006, la segona el 24 de novembre del 2013 i la tercera que és l’actual.