Laura Mas, l’art de la conciliació

Un càrrec de responsabilitat a Andbank, consellera del comú d’Encamp i mare de dues nenes, tal és el dibuix de les responsabilitats de la Laura Mas, que s’ha convertit en tota una especialista en l’art de la conciliació familiar, laboral i política.

La Laura té el somriure fàcil. És una persona que convida a la confidència, de conversa agradable, tot i que sempre té molt clar el terreny que està trepitjant. Es mostra entusiasmada amb la seva feina actual, “vaig coincidir en una reunió política amb el Josep Maria Cabanes, li va agradar la meva forma de ser, el meu entusiasme i les meves inquietuds, i em va convèncer per entrar a Andbank. Primer vaig estar de gestora de comptes a l’oficina d’Encamp, després al departament de Màrqueting i fa sis anys que està de coordinadora a l’àrea de Banca País”. Es mostra satisfeta per haver optar per canviar de feina, “he evolucionat molt a nivell professional, a l’administració pública, l’evolució és més lenta. El canvi m’ha enriquit i em sento molt còmoda” afirma.

Laura Mas Andbank
Foto: Jean-Luc Herbert

Quan se li pregunta què li agrada més de la seva feina, la resposta és immediata: “Que cada dia faig coses noves, és una feina on s’han de donar respostes ràpides, crear productes amb el departament de Màrqueting… Tingues en compte que tinc la responsabilitat de coordinar 9 oficines amb 55 persones i cada dia he d’intervenir en un o altre tema. Acabo coneixent els clients sense tractar amb ells. Visc cada producte nou des de la seva creació fins a que arriba al client, i això és molt interessant. La meva feina em dona una visió molt àmplia”.

“He evolucionat molt a nivell professional, a l’administració pública, l’evolució és més lenta. El canvi m’ha enriquit i em sento molt còmoda”

És de Cal Martí de Les Bons, d’Encamp, una família amb tradició política, “sempre he sentit parlar de política a casa, el meu pare ha estat vinculat a la política tota la vida, ja que va ser conseller del comú d’Encamp del 1981 al 1986 i del 2008 al 2012 i, és clar, no em va costar gens entrar en política” revela la Laura, que fa uns 10 anys que fa política activa, però de moment, es limita a exercir amb entusiasme el seu càrrec al comú d’Encamp, on va accedir-hi després de guanyar les eleccions amb Units per al Progrés, propers a Demòcrates per Andorra, a qui van donar suport a les nacionals. Sobre la possibilitat de fer carrera política, la Laura reconeix que li interessa i li agrada molt la política, tot i que reconeix “que és una feina molt sacrificada, són moltes hores! Però estic contenta perquè treballo per al meu país que estimo”.

Com concilia la vida familiar, política i laboral?

Tinc la sort que Andbank em va permetre fer un horari més flexible que em permet ocupar-me de les meves filles i també de les meves obligacions al comú d’Encamp. El meu marit i els meus pares també em donen un cop de mà. Ell té uns horaris complicats, perquè treballa al grup d’intervenció de la policia. Sacrifico les meves aficions personals, però tinc temps per a la família, la feina i el comú. Els divendres a la tarda i els caps de setmana, els consagro a les nenes i a la família. Aconsegueixo fer una bona conciliació, però reconec que entre setmana vaig “amb el coet al cul”! Conciliar la vida laboral, política i familiar costa, no és fàcil.

Es considera una persona feliç?

Molt. Tinc una gran família que estem molt units, la feina m’agrada, crec que en pocs anys he evolucionat considerablement, he fet un “màster” sense fer-lo… I el món de la política l’estic vivint al comú, i també m’aporta molt.

Com veu el sector bancari a Andorra, després dels últims canvis que ha experimentat?

Hem passat una època complicada, però Andbank s’ha ressituat, tenim una visió globalitzada, estem presents a 11 països, amb filials a Europa, Llatinoamèrica, Estats Units i a l’Orient Mitjà sense deixar de banda la banca país, que és important per a nosaltres.

Com veu la situació econòmica al país?

L’evolució és bona, hem superat les crisis, hem sortit de les llistes dels paradisos fiscals, estem negociant amb la Unió Europea, i tot i ser un país molt petit, prou dependent dels nostres veïns, penso que les coses van pel bon camí.

El fet de treballar amb un banc, obliga a una manera de vestir determinada, li és difícil?

Gens ni mica… (riu), sóc bastant coqueta, ja m’agrada vestir amb faldilles, vestits, portar talons… tot i que el cap de setmana desconnecto i em poso texans i sabata plana per estar amb les nenes.

“Som el primer comú en implantar la targeta “e-parq” a nivell global, per a aparcaments i parquímetres”

Li agrada la moda?

Doncs sí, la segueixo. Ara gaudeixo molt amb les meves filles, m’encanta comprar roba per elles. A més, la Júlia, que acaba de fer 3 anys, és molt coqueta. Es tria la roba i fins i tot, abans d’anar a l’escola es posa brillant als llavis! La nena promet…

En les relacions personals, què li fa més mal?

Que em traeixin, em costa molt de perdonar.

S’enfada sovint?

Quan m’enfado se’m passa de seguida. Com diuen a casa, sóc “de metxa curta”, perquè el mal humor em dura poc. A nivell de feina, em molesta molt la descoordinació, perquè precisament la meva feina és la coordinació! I pel que fa a la política, no puc entendre que costi tant acabar els projectes, els processos són llargs i complicats… Em va costar molt adaptar-me als terminis de l’administració!

La seva tasca al comú d’Encamp ha representat per ella “una experiència fantàstica”. En l’àmbit dels aparcaments, han implantat la “e-parq”, una targeta on s’han integrat 8 aparcaments de la parròquia, amb una hora gratuïta i el 50% de descompte en totes les tarifes. Al 2018 hi integraran el Funicamp i al gener tots els parquímetres, “som el primer comú en implantar aquesta targeta a nivell global, aparcaments i parquímetres” indica. Estan en converses amb els comuns d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella perquè la targeta hi sigui vàlida. També estan fent un gran esforç arran de l’ordenació de la circulació a Encamp, un dels temes més complicats de gestionar, “ens vam marcar l’objectiu de facilitar l’aparcament, també fer abonaments per les zones blava i verda de les zones residencials, i endreçar la parròquia”. Un bon panorama de feina per endavant. Però la Laura té empenta per això i per molt més.

 __________________________________________________

Laura Mas Comú Encamp
Foto: Jean-Luc Herbert

La Laura Mas Barrionuevo neix el 25 de novembre de 1982 a Encamp. Va a l’Escola Francesa de la seva parròquia i després al Lycée Comte de Foix on es treu el BTS d’assistent de gestió de PIMES, també és tècnica especialista en ofimàtica i segueix diversos cursos de formació. Entre el 2003 i el 2009 treballa al Servei de Telecomunicacions d’Andorra, a l’àrea de compres i des del 2010 treballa a Andbank com a coordinadora a l’àrea Banca País. A les eleccions del 2015, la seva llista va guanyar al comú d’Encamp, on és consellera d’aparcament, via pública i delegada de circulació. Està casada amb el Lluís i tenen dues filles, la Júlia de 3 anys i la Laura, de 17 mesos. Entre les seves aficions destaca l’esquí de “randonnée”, caminar per la muntanya i passar moltes estones amb les seves filles.